Fasolea boabe este principalul ingredient din mesele de iarnă, în perioadele de post şi, mai nou, în reţetele importate din bucătăriile sud-americane. Sunt diverse metode de preparare, de la o gospodină la alta, însă nu toată lumea cunoaşte trucurile bucătarilor experimentaţi, pentru îmbunătăţirea gustului preparatelor pe bază de fasole uscată ori pentru a reduce efectul de balonare.
Sunt bucătari care s-ar grăbi să spună că cel mai simplu e să cumperi fasole la conservă, gata fiartă şi numai bună de de pus într-o mâncare cu sos, de adăugat într-o salată sau de pasat la blender. Alţii te îndeamnă să cumperi fasolea uscată şi să o pregăteşti tu pentru gătit, chiar cu o zi înainte. Cele mai multe reţete recomandă înmuierea boabelor de fasole în apă, peste noapte. O altă metodă este să pui boabele în apa clocotită şi să le ţii la înmuiat timp de o oră. Ambele metode vor avea ca rezultat boabe de fasole mai bine fierte, gătite într-un timp mai scurt cu 45 de minute. Tot de apa în care fierbeţi fasolea ţin şi trucurile menite să elimine pe cât posibil efectul supărător asupra digestiei. Fasolea şi-a dobândit notorietatea de aliment care balonează şi provoacă gaze.

