Ţi s-a întâmplat să investeşti ingrediente, muncă şi timp într-un preparat, dar la final să nu ai rezultatul pe care l-ai aşteptat, chiar dacă ai urmat reţeta pas cu pas? Bucătarii profesioniştii au câteva sfaturi şi trucuri care te ajută atunci când găteşti, iar rezultatele se vor vedea imediat.

Condimentează la timp

De multe ori se întâmplă ca mâncarea pur şi simplu să nu aibă gust. Acest lucru este din cauza faptului că nu ai condimentat-o îndeajuns sau nu ai condimentat-o la timp. Sarea se adaugă încă din timpul procesului de gătire, nu la final, pentru a avea timp să intre în ingrediente. De asemenea, dacă tot ţi se pare că ceva lipseşte, este posibil să fie nevoie să adaugi şi un praf de zahăr, care poate contrabalasa foarte bine gustul acru sau pe cel sărat.

Unt în sosuri

Sosurile pentru fripturi pot avea uneori un aspect neapetisant. Acest lucru se rezolvă dacă adauci la final o bucăţică de unt. Nu numai că sosul va deveni strălucitor, mai bogat, dar gustul va fi mult mai bun.

Friptură de vită în sos de unt la tigaie

Resturile sunt bune

Când prăjeşti carnea pentru o mâncare, nu uita de resturile rumenite care rămân pe fundul tigăii, căci ele păstrează multă aromă. Toarnă puţină apă sau supă, mai lasă tigaia câteva minute pe foc, apoi adaugă acest sos în mâncare, când o pui la fiert.  

Usucă bine carnea pentru friptură

Întotdeauna zvântă carnea cu şerveţele de hârtie înainte de a o prăji sau frige. Dacă este îmbibată cu apă, există riscul să te arzi cu stropii de ulei care sar din tigaie şi, în plus, carnea nu se va rumeni frumos.

Găteşte pastele în sos

Când prepari paste, termină-le de gătit când le pui în sos. Fierbe-le conform indicaţiilor de pe ambalaj, chiar un minut mai puţin, apoi transferă-le în sos. El vor continua să se gătească, absorbind lichidul. Nu vor rămâne tari, ci vor ajunge la consistenţa perfectă.

Paste cu creveţi

Mai multă aromă

Pentru a obţine maximum de aromă, încălzeşte uşor, într-o tigaie, condimentele înainte de a le folosi, iar apoi zdrobeşte-le. Acelaşi lucru este valabil şi pentru diverse nuci şi seminţe. Nu trebuie să le rumeneşti, ci doar să le încălzeşti, pentru ca ele să-şi elibereze aromele.

Marinează carnea

Ţi s-a întâmplat să ai o friptură fadă şi uscată, fie că o prepari la grătar, fie că o faci la cuptor? Secretul este marinarea într-un mediu lichid: iaurt, baiţ, vin, ulei de măsline. Toate acestea vor frăgezi carnea şi o vor păstra suculentă.

Antricot de viţel marinat, la grătar

Răbdare!

Ai răbdare când faci o friptură la grătar sau în tigaie. Nu o întoarce des de pe o parte pe alta, ci doar de 2-3 ori. De asemenea, las-o să se „odihnească“ puţin înainte să o tai. Acest lucru permite sucurilor din carne să se distribuie uniform, iar friptura va rămâne suculentă.

FOTO: Shutterstock

 

Loading...