Arome şi poveşti din Balcic, oraşul regal

1 shutterstock 1377440552 jpg jpeg

Când vrei să călătoreşti şi, în acelaşi timp, să te simţi ca acasă, Bulgaria este locul potrivit. La vecina noastră de la sud de Dunăre, frumuseţea plajelor şi a Mării Negre se îmbină armonios cu obiectivele turistice, monumentele istorice, dar şi cu delicioasa bucătărie tradiţional bulgărească. Am plecat dis-de-dimineaţă din Bucureşti, am trecut de Constanţa şi de Vama Veche şi am ajuns într-un orăşel romantic: Balcic.

Să nu uităm trandafirii

Oraşul aflat pe ţărmul Mării Negre, în regiunea Dobrici, a fost un teritoriu care a aparţinut României, alături de Cadrilater (1913-1940). În această perioadă, în Balcic a fost construit Castelul Reginei Maria, locul preferat în care suverana ţării se refugia departe de agitaţia cotidiană. Balcic este al treilea cel mai mare oraş-port al bulgarilor şi se află la aproximativ o oră distanţă de Vama Veche.Trandafirul este un simbol al romantismului, iar Bulgaria este cunoscută pentru florile „iubirii“, pe care le cultivă în Valea Trandafirilor. La sfârşitul recoltei din iunie, bulgarii le celebrează prin spectacole şi festivaluri. Din petalele de trandafir se prepară dulceţuri fine pe care le găseşti la majoritatea tarabelor bulgăreşti sau în magazinele naturiste. Tot din petalele de trandafir, se pregătesc vinuri dulci şi rafinate, iar parfumul de trandafiri este deja un simbol al Bulgariei.

Preparate şi băuturi tradiţionale bulgăreşti

Iubitorii de dulce pot găsi rahat bulgăresc asortat sau cu nuci şi mentă, dar şi dulceaţă de afine, mure, căpşuni şi de piersici. Standurile cu îngheţată şi sucuri, de diferite sortimente, nu lipsesc nici ele de pe străduţele înguste, amintindu-ţi de bâlciurile de odinioară din copilărie. O porţie de 100 g de îngheţată costă 2,2 leva (n.r. – 1 leva este aproximativ 2,5 lei), în timp ce un cornet cu vanilie sau ciocolată variază între 1,5 şi 2,00 leva la tonetele de pe plajă. Vara, este musai să încerci Tarator, o reţetă de supă rece cu castraveţi şi usturoi, pentru care vei scoate din buzunar 2,8-2,9 leva. Lutika sau tocăniţa bulgărească conţine piept de pui, ardei copţi, roşii, usturoi şi costă 14-15 leva în restaurante. Din bucătăria bulgărească, nu lipsesc reţetele delicioase de ciorbă de peşte şi de salată Shopska (făcută din roşii, castraveţi, ceapă, ardei graşi proaspeţi sau copţi, brânză şi pătrunjel), cu preţuri care variază între 3 şi 6 leva. Cu gândul la marea noastră, am gustat şi din preparatele din fructe de mare, astfel că poţi alege o porţie de midii natur (6 leva) sau în sos de usturoi (10 leva).

La Ariciu, un mic local din zonă, am aflat care este diferenţa dintre micii bulgăreşti şi cei româneşti, dar şi ce alte preparate sunt specifice locului. Las expertul să vorbească în locul meu:

Ariciu

„Spre deosebire de cei româneşti, micii bulgăreşti conţin carne de porc, chimion şi mai mult piper. Cei româneşti conţin usturoi, carne de vită, carne de oaie şi condimente picante. Chimionul este specific şi pentru chiftelele bulgăreşti, şi pentru cârnaţii bulgăreşti. În cârnaţii bulgăreşti se pune şi cimbru. Mielul la cuptor este un fel de mâncare specific acestei zone. Carnea de miel şi cea de oaie nu miros, pentru că animalele pasc ierburi crescute pe malul mării“, mi-a povestit Călin Stoica, reprezentantul restaurantului.

Ce le place să bea bulgarilor şi turiştilor? Aşa cum mi-a explicat reprezentantul localului, aici se serveşte mastika, o băutură tradiţională, care are 45 de grade. Mastika este un lichior de anason, asemănător cu ouzo-ul grecesc. Rachia bulgărească, o ţuică mult mai tare (are între 45 şi 60 de grade), este şi ea una dintre preferatele localnicilor, dar şi ale turiştilor. Rachia se face din struguri şi caise şi mai puţin din prune.

Bulgaria în farfurie

Unul dintre preparatele tradiţionale ale bulgarilor este Tarator, o reţetă de supă rece delicioasă care conţine castraveţi, iaurt şi verdeaţă proaspătă.

Ingrediente

  • 2-3 castraveţi cornişon
  • 500 g iaurt gras
  • 500 ml apă
  • 3 căţei de usturoi
  • ½ legătură mărar
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1 linguriţă zeamă de lămâie
  • sare, după gust
  • piper, după gust
  • verdeaţă, pentru decor
  • nuci măcinate, opţional pentru decor

Mod de preparare 

Speli şi dai castraveţii prin răzătoarea mare, apoi îi transferi într-un bol. Adaugi mărarul şi usturoiul tăiate mărunt, iaurtul, uleiul de măsline, zeama de lămâie, apoi torni apa. Asezonezi cu sare şi piper, după gust, şi amesteci întreaga compoziţie. Dai deoparte la frigider 30 de minute. Serveşti supa cu pâine prăjită şi o decorezi cu verdeaţă proaspătă sau, dacă doreşti, cu nuci măcinate.

O zi cât o vacanţă

Experienţele sunt mult mai frumoase atunci când călătorim împreună, chiar şi atunci când respectăm restricţiile impuse, cum ar fi purtarea măştii. Alături de însoţitorii turoperatorului Hello Holidays, am ajuns în siguranţă în orăşelul de pe coasta Mării Negre. Programul „O zi cât o vacanţă“ începe de la frumoasa coastă a Capului Kaliakra, continuă la Balcic, la Castelul Reginei Maria şi la Grădina Botanică, şi se încheie cu amintiri de neuitat.

Hello Holidays

„O zi cât o vacanţă“

FOTO Shutterstock.com / Arhivă personală