Biluţe din iaurt (Labneh)

1 shutterstock 1520428922 jpg jpeg

Crema de iaurt de origine libaneză (labneh) se serveşte, în mod tradiţional, cu lipie caldă, însă este foarte bună şi în combinaţie cu măsline negre sau verzi. Dacă doreşti o variantă uşoară, umple un bol cu labneh şi aşază în jur „beţigaşe“ din legume proaspete: ardei graşi, castraveţi, morcovi, tulpini de ţelină etc.

Ingrediente

1 kg iaurt gras (7-10% grăsime)

100 ml ulei de măsline

3 căţei de usturoi

½ linguriţă boia dulce

½ linguriţă fulgi de chili

½ linguriţă piper negru boabe

½ linguriţă chimion pudră, opţional

 sare, după gust

Ţii iaurtul la scurs într-un tifon, peste noapte. A doua zi, iaurtul va avea consistenţa brânzei cremoase. Combini această cremă cu usturoiul zdrobit şi cu sare, după gust.

Torni uleiul într-un castron şi presari fulgii de chili şi piperul zdrobit grosier. Cu ajutorul a două linguriţe, formezi biluţe, pe care le aşezi în ulei. Când le termini, presari boiaua dulce şi, dacă doreşti, pudra de chimion. Acoperi castronul şi laşi la marinat, la frigider, câteva ore. Serveşti antreul cu pâine prăjită sau cu lipii.

FOTO Shutterstock