Când NU e bine să mănânci peşte

1 shutterstock 606831998 jpg jpeg

Nutriţioniştii recomandă consumul de peşte de două ori pe săptămână, indiferent dacă este gras, slab, oceanic sau de crescătorie, pentru că este bogat în proteine de calitate şi acizi graşi Omega-3. Sunt situaţii, însă, când consumul de peste este periculos pentru sănătate.

Sunt numeroase voci care atenţionează asupra conţinutului de mercur din peştii oceanici. Dacă ar fi să le dăm crezare, ar trebui să nu mai mâncăm macrou, ton, păstrăv şi alte specii de peşti de apă sărată, expuşi în frigiderele din magazine.

Din păcate, este adevărat că peştele oceanic, fructele de mare, scoicile sunt adevăraţi „bureţi“ care absorb mercurul şi alte substanţe toxice din apă.

Să mai mâncăm peşte? Da, cu moderaţie! Putem consuma la discreţie carne de peşte autohton şi până la de trei ori pe săptămână peşte oceanic.

Atenţie!Femeile însărcinate pot mânca peşte o dată sau de două ori pe săptămână,cu condiţia să nu fie peşte-spadă,macrou sau rechin.

Mediul în care se dezvoltă peştii este poluat de tot felul de deşeuri şi de substanţe aruncate de oameni,dar,dacă este consumat cu moderaţie,peştele din mări şi oceane nu-ţi poate face niciun rău. Dimpotrivă,beneficiile unei alimentaţii care include carnea de peştesunt multiple.

De ce NU macrou în fiecare zi

Ideea că te expui riscului de a face cancer (din cauza mercurului conţinut),dacă mănânci carne de peşte,este o realitate. Printre substanţele poluante aruncate în mări şi oceane se găseşte şi mercurul,care este transformat în metil-mercur în corpul peştilor.

Dacă este ingerată în cantităţi mari,această substanţă afectează ficatul şi rinichii,are efecte toxice asupra sistemului nervos central şi poate duce la malformaţii ale fătului (dacă peştele este consumat de o femeie însărcinată).

De regulă,metil-mercurul se găseşte la răpitori şi se depozitează în părţile grase ale peştilor. Deci cu cât sunt mai graşi,cu atât riscul e mai mare. Paradoxul este că tocmai peştii graşi (cum este macroul) ne furnizează acizii graşi Omega-3.

Un motiv pentru care ar trebui să limitezi consumul de peşte oceanic,pe lângă cel al conţinutului de mercur,este şi acela al nivelului ridicat decolesterolşi de sodiu.

Alege peştele proaspăt în locul celui congelat

Ca să-l recunoşti pe cel proaspăt,fii atentă să aibă carnea rigidă,dar atunci când o apeşi ea să-şi poată reveni la forma iniţială. Ochii să fie limpezi,nu tulburi,iar branhiile trebuie să fie roşii. Evită peştele care are pielea acoperită de o mâzgă albicioasă,iar mirosul său este dubios.