Îi mulţumim Lilianei Petculescu din comuna Piatra, judeţul Constanţa pentru această reţetă simplă.

Ingrediente

200 g smântână
200 ml lapte
200 g caşcaval
1 linguriţă nucşoară, opţional
1 ½ linguriţă rozmarin
3 ouă
sare
piper
1 kg cartofi
1 cubuleţ unt

Mod de preparare

Începi prin a pregăti sosul pentru cartofii gratinaţi: pui smântâna într-un vas, torni laptele, adaugi jumătate din cantitatea de caşcaval ras, o linguriţă de rozmarin şi o jumătate de linguriţă de nucşoară. Pui ouăle, sărezi, piperezi şi amesteci foarte bine toate ingredientele sosului.

Speli bine cartofii şi-i fierbi în coajă aproximativ 30 de minute, trebuie să fie fierţi doar pe jumătate, pentru că vor sta şi în sos, la cuptor. După fierbere, îi scurgi de apă, îi laşi să se răcească, apoi îi cureţi de coajă şi-i tai rondele de grosimea unui deget. Ungi cu unt un vas termorezistent şi aşezi pe fundul lui un strat de rondele de cartofi. Peste
cartofi presari caşcavalul şi condimentele rămase. Aşezi al doilea strat de rondele de cartofi. La final, torni sosul preparat anterior.

Introduci vasul cu cartofi gratinaţi în cuptor după ce s-a încins bine. Ţii cartofii circa 40 de minute, la foc mediu, până când se rumenesc.

Loading...