Una dintre cele mai gustate şi apreciate ciorbe în bucătăria românilor este cea de perişoare. O mulţime de variante de reţete există: cu sau fără smântână, mai acrişoară sau mai dulce.

Nu este gospodină să nu fi încercat măcar o dată să facă celebra ciorbă de perişoare. Şi chiar dacă reţetele diferă de la o zonă la alta, ba chiar de la un restaurant la altul, gustul rămâne, totuşi, inconfundabil.

”Este una din ciorbele pe care mi le amintesc din copilărie şi ţin minte că mama o făcea diferit de reţeta bunicii. A mamei era mai acrişoară şi mai gustoasă. Mama nu punea smântână, dar punea fideluţe de varză murată în ea. Era total atipică. În plus, mai folosea osul de la pieptul de pui când o fierbea. Era absolut delicioasă”, povesteşte Emilia, o băimăreancă de 48 de ani.

”Eu încerc acum să reconstitui ciorba de perişoare pe care o făcea mama, însă nicio reţetă pe care am găsit-o la restaurante nu cere os de pui sau varză murată”, mai spune ea.

Astfel, potivit reţetelor obişnuite, avem nevoie de:
500 g carne tocată
2-3 morcovi
1 rădăcină de păstârnac
1 rădăcină de pătrunjel
1 legătură de pătrunjel verde, (leuştean, mărar etc)
1 ou
2 linguri de ulei
2 cepe mici
2 linguri de orez
condimente: sare, piper, boia
smântână - opţional
Loading...