La noi, de Paşte, pe mese tronează bine cunoscutul cozonac cu nucă şi cacao sau cu rahat. Însă dacă vrei să încerci şi arome noi, alege acest cozonac cu nuci şi stafide, care este la fel de delicios.

Cozonac cu nuci şi stafide - Ingrediente

Pentru aluat

200 g iaurt
250 ml apă
7 g drojdie uscată
4 linguri zahăr
1 ou
600 g făină
1 praf de sare
50 g unt
1 plic zahăr vanilat

Pentru umplutură

50 g stafide
2 linguri cacao
4 linguri zahăr brun
1 ou
150 g nuci
esenţă rom, după gust
zahăr pudră, pentru decor

Cozonac cu nuci şi stafide - Preparare

Pentru aluat, amesteci iaurtul cu apa şi le încălzeşti 1 minut pe foc. Adaugi drojdia şi zahărul. Acoperi amestecul şi-l laşi deoparte, la loc cald, 20 de minute. Separat, amesteci 500 g de făină cernută cu zahărul vanilat şi sarea.

Topeşti untul, apoi îl laşi să ajungă la temperatura camerei. Peste făină torni amestecul de drojdie cu iaurt şi oul bătut. Amesteci bine, apoi adaugi untul. Încorporezi şi restul de făină. Trebuie să obţii un aluat moale şi nelipicios. Laşi aluatul la cald, 40 de minute.

Pentru umplutură, amesteci nucile măcinate înainte, cu restul ingredientelor, mai puţin stafidele.

Împarţi aluatul în două părţi egale. Fiecare parte de aluat o întinzi şi o umpli cu amestecul cu nuci şi presari stafide. Rulezi cele două bucăţi de aluat umplute şi le pui într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Laşi tava la loc cald încă 40 de minute, apoi o coci, 30 de minute, la 195 °C. Îl serveşti pudrată cu zahăr.

Foto: Profimedia

Loading...