Chef Bogdan: „Bucătăria e viata mea!“

chef bogdan jpeg

Cei mai buni bucătari! Un timp petrecut împreună cu unul dintre ei este o adevărată lecţie de bun-gust şi un prilej de a redescoperi, alături de un profesionist, savoarea bucătăriei româneşti!

Reţete româneşti de top Cine a zis că nu avem bucătărie românească?...“ îmi spune, puţin iritat, chef Bogdan Piele. Mi-a dat întâlnire la restaurantul Aqua Ballroom Militari, local situat în zona de vest a Capitalei. „…Da, unii bucătari nu recunosc că avem, pentru că nu vor să lucreze bucătărie românească. Noi nu am rafinat deloc bucătăria noastră veche“, continuă Bogdan. Îmi place ce-mi spune şi-l ascult cu atenţie! „Acum, dacă e să vorbim ca oameni destupaţi la minte, bucătarii au mers, şi merg, în toate ţările, de pe toate continentele. Ei, bine, toţi oamenii ăştia influenţează într-un fel sau altul locurile în care ajung şi oamenii pe care-i întâlnesc. Sigur, avem bucătărie tradiţională, avem cu ce ne lăuda, dar ar fi bine să avem mai multă grijă la felul în care gătim mâncarea. De fapt, despre asta e vorba! Poate că n-ar strica să acordăm şi noi bucătăriei tradiţionale atenţia pe care o dau italienii şi francezii, pentru că în toate bucătăriile reţetele sunt împrumutate din toate bucătăriile. Noi avem cu ce ne mândri, mai ales cu mâncarea din Bucovina: pârjoalele, tocineii, ciorba rădăuţeană sunt reţete româneşti. Important e să vrei. Toţi percep bucătăria românilor ca pe o mâncare de cantină, dar nu e aşa. Eu am în meniu caltaboşi, drob de pasăre făcut din pipote şi ficat de pui, apoi învelit în piper de cinci feluri, iar din batog de crap fac o pastă şi o servesc în mantie de sfeclă roşie.“

Bucate cu gust

De mic, era fascinat de atmosfera din restaurantele în care mergea cu părinţii la masă. Au trecut anii, a terminat Liceul Agroindustrial şi, într-o vară, s-a angajat în bucătăria unui restaurant. „Făceam de toate. În primele luni, nici nu am intrat în bucătărie, spălam vase, făceam curăţenie. Bine, nu atunci a început să-mi placă bucătăria!“, îmi spune el şi continuă: „Mai târziu am avut şansa să lucrez cu un bucătar francez, apoi am plecat cu contract de muncă în Germania şi în Elveţia. Ei, acolo a început să-mi placă bucătăria! Îmi aduc aminte că în Germania am lucrat în restaurantul Klein Bucharest şi le găteam nemţilor numai după reţete româneşti: ciorbe, mici, cârnaţi sau saramură de peşte. Mâncau în restaurant, apoi comandau şi pentru acasă. După doi ani, m-am întors în ţară şi am lucrat, ca executive-chef, la un restaurant mare de pe Calea Victoriei, unde am pus în practică tot ce am învăţat peste hotare.“

Chef Bogdan lucrează zi de zi, de dimineaţă până seara. „Bucătăria este viaţa mea! Ce pot să spun e că, din 22 de ani de muncă, 18 ani am stat numai în bucătărie. Nu există chef care să lucreze două cu două zile sau una cu una. Am o echipă foarte bună, iar restaurantul, chiar dacă este foarte mare, merge bine. Seara, când ajung acasă, copiii sar pe mine şi se bucură“, îmi spune el. „Unde mă văd peste câţiva ani? Noi mai deschidem încă două restaurante, avem mult de muncă şi planuri mari“, încheie Bogdan.

Bunătăţi de chef

„Îmi plac cel mai mult cârnaţii. Îi fac din carne de porc, numai de ţară, pe care o ţin la sare una sau două zile, o toc şi o amestec cu sare, piper, usturoi, cimbru şi ardei iute tocat, apoi umplu maţele, bine curăţate, şi le las la zvântat. Sunt înnebunit după ei, aş mânca tot timpul numai cârnaţi. Ideal e ca oamenii să mănânce, mai ales primăvara, spanac şi urzici. Acum pe piaţă se găsesc de toate, în toate anotimpurile. La o friptură de porc la grătar mai bine pui alături o salată, chiar dacă ce se găseşte pe piaţă nu e crescut în grădină, dar e mai bine decât o porţie de cartofi prăjiţi.“

text: Maria Belu

foto: Sorin Stana