Choux cu cremă de pralină (Paris-Brest)

2 shutterstock 745736809 jpg jpeg

Acest desert clasic al cofetăriei franceze reprezintă o explozie de gusturi care cu greu poate fi uitată. Îţi va da ceva de lucru, dar satisfacţia va fi pe măsură!

Ingrediente

Pentru crema de pralină

  • 75 g alune de pădure crude, descojite
  • 75 g migdale crude, descojite

Pentru coji

  • 125 g făină
  • 100 ml lapte
  • 100 ml apă
  • 80 g unt
  • 1 praf de sare
  • 30 g zahăr
  • 4 ouă

Pentru cremă

  • 450 ml lapte
  • 4 gălbenuşuri
  • 70 g zahăr
  • 20 g făină
  • 30 g amidon
  • 100 g unt
  • 5 ml esenţă de vanilie
  • 150 g pastă de pralină

Pentru decor şi uns

  • 1 ou
  • ciocolată, opţional

Pentru pasta de pralină, dai drumul la cuptor la 160 °C, pui într-o tavă cu hârtie de copt alunele şi migdalele şi le coci 15 minute. Păstrezi câteva pentru decor, iar pe restul le pui fierbinţi întrun blender şi mixezi, mai întâi la viteză mică, apoi la viteză mare, până obţii o pastă (nu trebuie adăugat niciun fel de lichid). Transferi pasta la frigider imediat şi o laşi la răcit. 

Pentru coji, dai drumul la cuptor la 180 °C şi tapetezi o tavă de cuptor. Combini laptele cu apa, zahărul, sarea şi untul. Când începe să clocotească, dai deoparte, adaugi făina cernută, amestecând energic pentru a nu se forma cocoloaşe. Aşezi din nou pe foc şi mai ţii 1-2 minute, amestecând constant. Dai deoparte, laşi la răcorit şi pui ouăle, unul câte unul, amestecând până obţii consistenţa unei paste.

Pui aluatul în poş şi formezi cercuri de mărimea dorită, direct în tavă. Ai grijă să laşi spaţii între ele. Le ungi cu ou bătut şi presari alunele păstrate, pe care le-ai zdrobit. Dai tava la cuptor 35-40 de minute, până se rumenesc cojile, apoi le laşi la răcorit. Trebuie să fie complet reci înainte să le tai în jumătate. 

Pentru cremă, mixezi gălbenuşurile cu zahărul până când îşi schimbă culoarea, apoi încorporezi amidonul şi făina. Aşezi laptele pe foc şi, când începe să clocotească, iei un sfert din el şi-l torni peste gălbenuşuri. Omogenizezi, apoi torni gălbenuşurile peste laptele din oală şi amesteci constant până se îngroaşă crema. Focul trebuie să fie mediu. Dai deoparte, torni esenţa de vanilie şi adaugi 30 g de unt, apoi omogenizezi. După ce s-a răcorit, dai crema la frigider, acoperită cu o folie alimentară pentru a nu forma o pojghiţă. 

Când este rece, încorporezi în ea pasta de pralină, apoi adaugi treptat restul de unt, la temperatura camerei. 

Pui crema obţinută în poş, umpli cojile de choux şi aşezi deasupra partea superioară. Poţi decora desertul cu bucăţi de ciocolată.

FOTO: Shutterstock