Ciorbă ţărănească. Reţetă ca în Ardeal

ciorba taraneasca ca in ardeal jpeg

Ciorba ţărănească este un deliciu oricând, mai ales că are de toate. Deşi în Ardeal se fac mai des supe, decât ciorbe, iată o reţetă ca în Ardeal de ciorbă ţărănească , care se aseamănă cu ciorbiţele perfecte de restaurant.

Ca să fie ciorbă ţărănească trebuie neapărat carne proaspătă de porc, dacă se poate costiţe, deoarece iese cel mai gustos. Borşul, dacă găsiţi un borş făcut în casă ar fi excelent. Şi mai bine pentru gospodinele care prepară acest deliciu în casă. Borşul este foarte sănătos şi hrănitor.

Ingrediente Ciorbă ţărănească. Reţetă ca în Ardeal:

  • 600 de grame costiţă de porc (sau alte părţi)
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 2 morcovi
  • 1 ţelină
  • 1 ardei gras potrivit
  • 100 de grame mazăre proaspătă
  • 200 de grame fasole verde proaspătă
  • 2 cartofi
  • 5 roşii
  • 1 ceapă potrivită
  • 500 ml borş proaspăt sau un plic de borş
  • 2-3 linguri ulei
  • 1 legătură leuştean proaspăt
  • Sare

Mod de preparare Ciorbă ţărănească. Reţetă ca în Ardeal:

Costiţele tăiate bucăţi se pun la fiert în 4 litri de apă, se lasă la foc mic împreună cu o lingură de sare. Zarzavatul se taie cuburi sau se da prin răzătoare, ceapa se toacă mărunt şi apoi toate se pun la călit în ulei. Ardelenii preferă zarzavaturile tăiate cubuleţe, asta dacă aveţi musafiri din zonă. După ce s-au călit 2-3 minute zarzavaturile, se adaugă la ciorbă împreună cu fasolea tăiată în bucăţi mai mici şi mazărea.

Se lasă să fiarbă bine toate, carnea cu zarzavaturile, apoi se adaugă cartofii tăiaţi cuburi mici, ardeiul gras cuburi şi roşiile decojite şi tăiate felii subţiri sau cuburi. Se lasă la fiert până se înmoaie şi cartofii, se mai completează cu apă fierbinte dacă este cazul. Borşul se pune la fiert, se îndepărtează spuma şi apoi se pune în ciorbă la final. Se mai lasă câteva clocote, se potriveşte de sare, se ia de pe foc, se presară cu leuştean şi se pune capacul. Se serveşte caldă, alături de ardei iute sau smântână. Poftă bună!