Maramureşul este una dintre regiunile istorice ale României unde s-au conservat cel mai bine felurile de mâncare din strămoşi. Odată ajuns în casa unui sătean din zonă, poţi spune că te-ai aşezat la masă cu tradiţia. Chef Eugen Grosu de la restaurantul Casa Doina a cules mai multe reţete din această zonă şi vă recomandă să le preparaţi pentru cei dragi.

Ingrediente:

2,7 kg cotlet de viţel de lapte

70 ml ulei de floarea-soarelui

20 g sare

Pentru sos

600 ml smântână lichidă

32% grăsime 500 g

ghebe 100 g usturoi

5 g sare 500 g costiţă fiartă şi afumată

1 legătură ceapă verde

Pentru piureul de ţelină

1 kg ţelină

70 g unt

200 ml smântână lichidă 32% grăsime

5 g sare

Mod de preparare:

Pentru sos, pui la călit costiţa tăiată fâşii. Scurgi excesul de grăsime şi adaugi usturoiul tocat, ciupercile
spălate, ceapa verde şi smântâna lichidă. Potriveşti după gust de sare.

Pentru piureul de ţelină, topeşti untul într-o cratiţă şi căleşti ţelina curăţată, spălată şi tăiată cuburi. Pui smântâna şi, după ce fierbe, o dai prin blender şi o potriveşti de sare.

Cotletul de viţel îl pui la prăjit pe ambele părţi până se rumeneşte. Îl iei din tigaie şi îl sărezi după gust. Îl serveşti cu sos haiducesc, cu piure de ţelină şi decorat după imaginaţie

FOTO: Arhiva personală

Loading...