Cozonac cu făină spelta, nuci şi stafide

profimedia 0071566225 jpeg

Crăciunul bate la uşă cu desaga plină de bunătăţi şi de cadouri. Iată o sugestie de cozonac cu făină spelta, nuci şi stafide pentru masa de Sărbători. Inspiră-te şi găteşte pentru cei dragi.

2 cozonaci/Timp de preparare: 2h/Dificultate: medie

Ingrediente:

700 g făină albă pentru cozonac

300 g făină spelta

150 g zahăr

600 ml lapte

4 gălbenuşuri

50 g drojdie proaspătă

½ linguriţă nucşoară

50 g unt topit

1 praf de sare

300 g stafide

150 g nuci mărunţite

150 g fulgi de migdale

50 g zahăr pudră

Pentru uns

1 gălbenuş

3 linguri lapte

Mod de preparare:

Dizolvi drojdia cu două linguri de zahăr în 200 ml lapte cald. Laşi amestecul deoparte, acoperit, 30 de minute.

Cerni cele două tipuri de făină, iar în mijloc torni amestecul de drojdie, gălbenuşurile, restul de lapte călduţ, untul topit, zahărul, nucşoara şi sarea. Frămânţi un aluat elastic pe care-l acoperi cu un prosop şi-l laşi deoparte o oră, până îşi dublează volumul, apoi adaugi stafidele şi nucile sfărâmate şi-l frămânţi din nou.

Împarţi aluatul în şase  părţi egale. Din fiecare bucată de aluat formezi suluri pe care le împleteşti între ele câte trei, astfel încât să obţii doi cozonaci. Pui cozonacii într-o tavă tapetată, îi acoperi cu un prosop şi-i laşi să crească 15 minute, la loc cald. După aceea, îi ungi cu gălbenuşul bătut cu lapte, presari fulgii de migdale şi-i dai la cuptorul preîncălzit, la 180 °C, 45-50 de minute.

După ce s-au răcit, presari cozonacii cu zahărul pudră.

FOTO: Profimedia