Descoperă reţeta rapidă de cozonac fara dospire care îţi garantează gustul cozonacului ca la mama acasă, fără a pierde ore în şir cu frământarea şi dospirea lor!

Ingrediente:

1 kg făină
100 g unt 400 ml lapte
3 ouă
300 g zahăr
40 g drojdie
50 g stafide
½ fiolă esenţă rom
½ linguriţă sare
1 linguriţă coajă rasă de lămâie
1 linguriţă coajă rasă de portocale

Pentru umplutură:

2-3 linguri cacao
100 g nuci mărunţite
½ fiolă esenţă rom
3-4 linguri zahăr
10 linguri lapte

Mod de preparare:

Începe să prepari aluatul. Uită de maia şi de alte procese migăloase care îţi răpesc timp preţios în prepararea cozonacului.

Obţine un aluat pufos, crescut şi gustos astfel: cerne făină împreună cu sarea într-un lighean mai mare. Dizolvă drojdia în puţin lapte călduţ şi toarn-o într-o gaură făcută în făină. Adaugă ouăle, untul topit, aromele, stafidele şi zahărul şi frământă uşor, până amesteci toate ingredientele. Adaugă apoi laptele, treptat, şi frământă totul până când aluatul ţi se dezlipeşte de pe mâini sau devine elastic. Acoperă bolul cu un prosop şi pune-l într-un loc călduros, la crescut, timp de 30-40 de minute.

În timp ce aluatul dospeşte, pregăteşte umplutură, amestecând bine toate ingredientele. Bate şi un ou într-un bol mic, pentru a-l folosi la ungerea cozonacilor în tavă.

Când aluatul şi-a dublat volumul, separă-l în două. Întinde fiecare bucată pe masă de lucru, cu un sucitor sau cu mâna, toarnă jumătate din umplutură şi rulează-l. Pune acest cozonac fara dospire într-o formă unsă în prealabil cu unt. Procedează la fel şi cu cealaltă bucată de aluat. Unge suprafaţa cozonacilor cu oul bătut şi bagă-i pe amândoi la cuptor, timp de 40-45 de minute, la foc potrivit.  Acest cozonac fara dospire este gata când începe să parfumeze casă şi să formeze o crustă rumenă.

Pentru prepararea reţetei de cozonac fara dospire poţi folosi unt Premium natural  de la Koliba.

Cozonac cu migdale

Cozonac glazurat cu ciocolata

Cozonac cu cacao si rahat

Loading...