La noi, de Paşte, pe mese tronează bine cunoscutul cozonac cu nucă şi cacao sau cu rahat. În Italia, vedetă este Colomba Pasquale. Acesta este un cozonac cu coajă de portocală confiată şi migdale. La greci, cunoscut este Koullourakiak – o pâine împletită care conţine suc de portocale şi seminţe de susan.

Cozonac în stil grecesc - Ingrediente

120 ml lapte
60 g drojdie proaspătă
1 pahar apă caldă
1 kg făină
100 g zahăr
1 portocală
1 praf de sare
1 gălbenuş
50 g fulgi de migdale

Cozonac în stil grecesc - Preparare

Amesteci drojdia proaspătă cu laptele călduţ şi cu zahărul. Laşi amestecul deoparte 15 minute, după care adaugi 125 g de făină cernută. Acoperi maiaua cu un prosop şi o laşi la loc cald 2-3 ore.

Speli portocala şi o răzuieşti. Peste maia torni restul de făină cernută, coaja de portocală, sarea şi apa fiartă şi călduţă. Pui aluatul într-o tavă pentru cozonac şi-l laşi deoparte 30 de minute. Deasupra îl ungi cu gălbenuşul bătut, presari fulgii de migdale şi dai cozonacul la cuptorul preîncălzit, la 180 °C, o oră.

Foto: Profimedia

Loading...