Cozonac secuiesc. Cum se pregăteşte celebrul Kurtos Kolacs acasă

1 cozonac secuiesc kurtos kolacs png png

Cu toţii am gustat măcar o dată cozonacul secuiesc, acel rulou de aluat rumenit, stropit cu miere şi topping-uri diverse, de la nucă de cocos, zahăr, scorţişoară, până la nuci mărunţite ori alune. În orice combinaţie l-ai mânca, este delicios, pufos şi un preparat foarte celebru în România, chiar dacă face parte din bucătăria maghiară. Vă prezentăm cum să faceţi şi voi acest Kurtos Kolacs acasă.

Ingrediente pentru cozonacul secuiesc: 

240 g făină 7 g drojdie uscată sau 14 g drojdie proaspătă 2 linguri de zahăr 1 vârf de cuţit de sare 1 ou mare la temperatura camerei 3 linguri de unt topit 120 ml lapte călduţ Pentru topping: zahăr nuci mărunţite scorţişoară

Mod de preparare cozonac secuiesc:

Dacă foloseşti drojdie uscată, adaugă jumătate de linguriţă de zahăr în laptele călduţ şi apoi pune drojdia şi lasă amestecul deoparte 10 minute, până se activează drojdia.

Într-un bol mare, combină făina, zahărul şi sarea. Adaugă oul, laptele şi untul topit şi amestecul cu drojdie. Amestecă până devine un aluat şi frământă totul pentru câteva minute.

Aluatul va fi lipicios, însă nu trebuie să mai adaugi făină. Dacă e necesar, unge-ţi mâinile cu puţin ulei.

Pune aluatul într-un bol uns cu ulei şi acoperă-l cu un prosop curat. Pune-l într-un loc călduţ şi lasă-l să crească pentru 1 oră jumate.

Vei avea nevoie de măcar 2 sucitoare care să îţi încapă în cuptor. Acoperă-le cu foile de aluminiu şi ai grijă să pui măcar 2-3 straturi pe fiecare. Unge-le cu unt topit.

Ia aluatul şi  formează din el un pătrat. Din el, taie cu cuţitul fâşii cam de 13 mm lăţime.

Citeşte şi: Cozonac pufos

Citeşte şi: Cozonac pufos

Înfăşoară câte o fâşi pe sucitor până îl acoperi pe tot cu aluat. Unge-l cu unt topit şi dă-l prin zahărul amestecat cu scorţişoară.

Pune-l în cuptorul încins la 190 de grade pentru 25 de minute. Ai grijă să întorci de mai multe ori sucitorul în cuptor ca aluatul să se coacă uniform.

După ce îl scoţi, trece-l iar prin zahăr şi apoi prin nuci mărunţit. Scoate kurtos kolcsul de pe sucitor şi lasă-l să se răcească.

Sursa: http://honestcooking.com/kurtoskalacs-chimney-cake/

http://honestcooking.com/kurtoskalacs-chimney-cake/