Cozonac tradiţional cu nucă

cozonac traditional cu nuca jpeg

Ne-a bucurat iernile copilăriei când îl mâncam proaspăt ieşit din cuptor cu o cană de lapte. Sau când îl înmuiam în aceeaşi cană cu lapte când se mai usca dar era la fel de bun ca atunci când ieşea aburind din cuptorul bunicii. Cozonacul tradiţional cu nucă era la fel de bun de fiecare dată.

Mirosul nucilor coapte în cuptor este de secole asociat cu Sărbătorile de Iarnă. Ele amintesc de semnificaţia copacului puternic de la care provin şi ne conferă o stare de siguranţă, de stabilitate emoţională. Ce ar însemna Crăciunul fără un tort sau o prăjitură delicioasă cu nuci?

Cozonac tradiţional cu nucă - Ingrediente (2 cozonaci)

1 kg făină 8 gălbenuşuri 3 albuşuri 40 g drojdie proaspătă 250 g zahăr 2 pliculeţe zahăr vanilat 500 ml lapte 200 g unt 1 praf de sare coaja rasă de la 1 lămâie 1 ou pentru uns deasupra

300 g nucă

150 g rahat

5 albuşuri

300 g zahăr

Cozonac tradiţional cu nucă - Mod de preparare

Cerni făina, adaugi drojdia fărâmiţată, zahărul dizolvat în laptele călduţ, gălbenuşurile şi albuşurile bătute cu un praf de sare, coaja rasă de lămâie şi zahărul vanilat. Amesteci totul bine şi frămânţi până devine un aluat consistent. Adaugi treptat untul moale tăiat bucăţele, continuând frământatul până când aluatul devine omogen şi elastic. Îl laşi la dospit până când îşi dublează volumul.

Între timp, baţi spumă cinci albuşuri cu zahărul adăugat treptat. Amesteci albuşurile cu nucile măcinate şi tai rahatul bucăţi.

Împarţi aluatul în două, întinzi două foi pe planşetă, adaugi deasupra umplutura de nucă, bucăţele de rahat şi rulezi, cu umplutura în interior, doi cozonaci, pe care îi aşezi în două forme unse cu unt. Laşi cozonacii să crească circa 20 de minute, îi ungi deasupra cu ou bătut şi îi introduci în cuptorul bine încins pentru circa 45-50 de minute, la foc mic. Scoţi cozonacii tradiţionali cu nucă pe un grătar şi îi laşi să se răcorească.