Tradus, desertul înseamnă „o mie de felii“. Prăjitura mai este cunoscută şi sub numele de prăjitura Napoleon, însă nu se ştie exact cum a apărut.

În mod tradiţional, desertul este format din trei straturi de foi, printre care se pune cremă de vanilie. Uneori, crema este înlocuită cu frişcă sau cu gem, iar în acest caz desertul este cunoscut şi sub numele de „felia bavareză“. Pe deasupra se presară zahăr pudră, cacao sau fulgi de migdale. Mai poate fi decorată cu glazură de zahăr sau sos de ciocolată.

Istoria desertului

Reţetele de preparare ale cremei şi foilor se regăsesc în numeroase cărţi de bucate din secolul al XVI-lea, însă nu se ştie exact cine a combinat ingredientele pentru a desăvârşi desertul la forma cunoscută astăzi. Primele menţionări ale prăjituri sub numele de mille feuille apar într-o carte de bucate scrisă în engleză de bucătarul frencez Vincent La Chapelle, în 1733. Spre deosebire de reţeta de astăzi, foile erau unse cu gem sau cu marmeladă.

Numele de mille feuille nu mai este utilizat în cărţile de bucate până în secolul al XVII-lea. Totuşi, în timpul lui Napoleon Bonaparte, mulţi patiseri francezi vindeau această prăjitură. Numele de Napoleon nu vine de la celebrul conducător francez ci de la napolitain, forma franceză a oraşului italian Napoli.

Adorat de ruşi

În Rusia, desertul se prepară sub forma unui tort ce poartă numele de tortul Napoleon. Se pare că a fost preparat cu ocazia centenarului victoriei asupra lui Napoleon. Straturile multiple reprezentau armata franceză, în timp ce glazura era asociată cu zăpada, care i-a ajutat pe ruşi să biruie temuta armată a lui Napoleon.

În Italia, foile nu se umplu doar cu cremă dulce, ci şi cu spanac, brânză şi sos pesto. O altă diferenţă este dată de faptul că pe lângă un strat de foi, preparatul are şi o bază din aluat de pandişpan.

Desertul este foarte cunoscut şi în Canada, Marea Britanie, Zimbabwe, Australia şi Noua Zeelandă.

În Austria, Israel, Polonia, Serbia, Croaţia şi România el este cunoscut sub denumirea de cremşnit şi este format din două straturi de foi, având la mijloc cremă de vanilie.

Loading...
Evaluează articolul