Cum să foloseşti matcha în reţete: de ce pudra de ceai verde este un ingredient de nepreţuit

matcha pudra de ceai verde jpeg

Astăzi ne îndreptăm atenţia asupra unui ingredient cu multe beneficii pentru sănătate, care poate fi consumat atât sub formă de ceai, cât şi pe post de „condiment“ folosit în numeroase reţete.

Matcha înseamnă, literalmente, „pudră de ceai“. Atunci când comanzi tradiţionalul ceai verde, componentele din frunze sunt infuzate în apa clocotită, apoi frunzuliţele sunt aruncate. În cazul ceaiului matcha, tu bei de fapt frunzele, care au fost transformate într-o pudră fină. Soluţia (infuzia) este făcută, în mod tradiţional, amestecând o linguriţă de pudră de matcha cu 80 ml de apă fierbinte (încălzită, dar nu clocotită), care este apoi amestecată cu o perie de bambus până când face spumă.

Matcha este un ceai ceva mai scump decât alte sortimente, însă este deseori folosit la prepararea deserturilor şi mâncărurilor, mai ales că le dă o culoare aparte. Matcha este la mare căutare nu doar în rândul marilor bucătari, nu doar ca băutură sănătoasă, ci şi ca ingredient folosit cu succes atât în preparatele dulci, cât şi în mâncăruri savuroase.

image

Dacă vei avea curiozitatea să cauţi reţete cu matcha, vei descoperi că oamenii fac tot felul de dulciuri, începând de la brioşe cu matcha, negrese, budinci, macarons ori rulade apetisante, supe cu matcha, legume la tigaie (preparate de tip stir fry) şi chiar guacamole cu matcha. Dacă vei avea curiozitatea să încerci pudra de ceai verde, vei descoperi că îţi va plăcea să experimentezi cu acest ingredient. Noi îţi dăm câteva sugestii:

reţete

1. Clasica limonadă cu ceai verde poate fi înnobilată cu gustul ceaiului matcha. Umpli o carafă cu 180 ml de apă, adaugi zeama de la 1 lămâie, 3 linguriţe sirop de agave, pui 4 frunze de mentă, cuburi de gheaţă după gust, presari 1 linguriţă de matcha, amesteci bine şi serveşti limonada.

2. În cazul clătitelor, poţi să renunţi la clasicul topping, precum siropul de arţar, mierea şi untul. În schimb, poţi să pudrezi clătitele cu puţin ceai matcha. Dacă doreşti, poţi să adaugi şi zahăr pudră.

3. Foloseşte pudra pe post de condiment pentru garniturile de legume. Foloseşte matcha în loc de sare, piper sau alte condimente pentru a da gust mâncărurilor tale. Sau amestecă pudra de ceai verde în supa de legume sau de pui pe care o foloseşti la prepararea mâncărurilor. Poţi folosi ¼ linguriţă de matcha la fiecare 250 ml de apă sau supă (stock). De pildă, dacă torni supa ori apa amestecată cu matcha într-o tavă de cuburi de gheaţă şi o dai la congelator, e mai simplu să arunci direct în mâncare un cub, atunci când găteşti.

4. În loc de zahăr, foloseşte pudră de matcha de calitate (ar trebui să aibă o culoare electrizantă de verde) pentru a adăuga un plus de savoare cafelei tale. De asemenea, matcha este şi o sursă excelentă de antioxidanţi.

image

5. Ceaiul verde sub formă de pudră te ajută să te relaxezi, aşa că poţi să amesteci puţină matcha cu un iaurt simplu degresat. Pui în forme de îngheţată combinaţia dintre cele două ingrediente şi o congelezi, iar rezultatul va fi o îngheţată delicioasă şi sănătoasă.

îngheţată

6. Ingredientele salatei tabbouleh - bulgurul, roşiile, pătrunjelul, uleiul de măsline – sunt dulci de la natură. Ceaiul matcha echilibrează aceste note, pentru a da un plus de savoare preparatului din vinete. Este suficient să adaugi matcha în reţeta ta preferată de tabbouleh, împreună cu roşiile şi pătrunjelul tocat.

tabbouleh

7. Dă culoare şi savoare micului dejun. Amestecă pudra de ceai matcha cu crema de brânză pe care o preferi şi întinde brânza pe pâine sau pur şi simplu presară pudra de ceai verde pe felia de pâine cu brânză tartinabilă. Astfel, vei avea parte de un mic dejun sănătos.

image

8. Dă un plus de savoare salatei de vinete de tip Baba ganoush. Matcha şi usturoiul pot da o aromă aparte salatei de vinete orientale (Baba ganoush), aşa că merită să încerci această combinaţie data viitoare când ai poftă de vinete.

Baba ganoush

9. Poţi face un guacamole mai gustos. Adaugă matcha în reţeta ta preferată de guacamole, cât mai devreme în etapele de preparare, înainte să începi să pasezi şi să amesteci ingredientele în acelaşi vas.

guacamole