De ce este bine să mănânci acest aliment în fiecare zi

2 shutterstock 712052494 jpg jpeg

Un medicament natural cu multiple indicaţii terapeutice, dar şi cu câteva contraindicaţii, mierea este disponibilă într-o gamă bogată de sortimente.

 

De ce este bine să mănânci în fiecare zi acest aliment

Folosit la temperatura camerei, produsul stupului vindecă rănile, stimulează imunitatea şi reglează activitatea glandelor endocrine. Un medicament natural cu multiple indicaţii terapeutice, dar şi cu câteva contraindicaţii, mierea este disponibilă într-o gamă bogată de sortimente.

Se ştie din popor că rănile se vindecă mai uşor dacă sunt tratate cu miere. Recent, oamenii de ştiinţă au confirmat efectul ei antimicrobian după ce au descoperit o substanţă secretată de albine, defensina 1, care intră în compoziţia mierii. Aceasta omoară bacteriile în mod direct, în vreme ce zahărul din miere absoarbe apa de care au nevoie microorganismele. 

În plus, mierea este folosită cu tot mai mult succes în tratarea rănilor şi arsurilor infectate cu bacterii rezistente la antibiotice. Orice miere are astfel de calităţi, dar mai ales cea de manuka. Această miere se obţine din nectarul arborelui cu acelaşi nume, din Noua Zeelandă. sursă de calciu şi de magneziu În România este frecvent întâlnită mierea de tei. Foarte aromată, se spune despre ea că are virtuţile medicinale ale plantei din care este produsă, adică este calmantă şi expectorantă. Din flori de salcâm se obţine o miere limpede, fină şi cu o aromă discretă.

Cristalizează mai greu, adică se menţine mai mult timp în formă lichidă. Şi ea este un bun calmant pentru psihic şi pentru stomac. Prin comparaţie, mierea de floarea-soarelui este un tonic psihic. Orice miere este bună în caz de răceli şi de dureri reumatice, dar mai ales cea „culeasă" din brusture. Iar mierea de mană, obţinută din substanţe care se găsesc pe frunzele de fag, de stejar sau pe coaja brazilor, are efecte antiinflamatorii la nivel intestinal şi este un laxativ mai puternic decât alte tipuri de miere. În plus, ea conţine săruri minerale uşor asimilabile de către organism, cum ar fi calciul şi magneziul, în cantităţi mult mai mari decât mierea obţinută din flori.

De ce este bine să mănânci în fiecare zi acest aliment

„Mierea conţine o serie de vitamine, minerale, aminoacizi, enzime şi ceruri care îi dau o valoare terapeutică uriaşă. Enzimele din compoziţie stimulează procesele de sinteză a vitaminelor în organism, ajută la metabolizarea grăsimilor şi a proteinelor şi favorizează neutralizarea toxinelor şi a radicalilor liberi. Iar acizii organici ajută procesele de digestie", subliniază biologul nutriţionist Livia Nena de la Bio Nutriliv din Bucureşti.

De asemenea, orice miere conţine cantităţi mici de lăptişor de matcă, reglator al echilibrului endocrin, util în combaterea simptomelor menopauzei. Mierea este, probabil, singurul aliment care nu se strică niciodată. Conform legislaţiei româneşti, ea nu are termen de valabilitate înainte de-a fi procesată. După procesare însă, poate fi păstrată timp de cel mult un an. Dincolo de această perioadă, mierea îşi pierde din proprietăţile nutritive şi în ea se acumulează o substanţă toxică, numită hexametilfurfurol (HMF).

De ce este bine să mănânci în fiecare zi acest aliment

N-o încălzi la peste 40 de grade Celsius! Aceleaşi procese au loc dacă încălzeşti mierea la temperaturi de peste 40 de grade Celsius, motiv pentru care nu trebuie să o adaugi în ceaiul sau în laptele fierbinte.Un alt aspect de care trebuie să ţii cont este că mierea poate fi contrafăcută.

„Mierea este foarte uşor de falsificat şi, de aceea, trebuie să o cumpărăm de la o sursă sigură. Faptul că se cristalizează nu reprezintă o garanţie a autenticităţii ei, cum se crede", ne avertizează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti. Pentru stimularea imunităţii Un alt produs al stupului, propolisul este cel mai puternic antibiotic natural cunoscut la această oră. El este folosit pentru stimularea imunităţii, la începutul sezonului rece. Încearcă o cură de propolis, timp de 15 zile: 30 de picături de tinctură de propolis, amestecate cu o linguriţă de miere, de trei ori pe zi.

Contraindicată copiilor cu vârsta sub 1 an

Mierea nu este indicată copiilor cu vârste mai mici de 1 an. În cazuri rare, ea poate conţine spori de bacterii periculoase, cum ar fi Clostridium botulinum, care trăiesc pe sol şi în mediul înconjurător. Pentru că micuţii sunt dotaţi cu sistem imunitar imatur, această bacterie poate produce în organismul lor o toxină ce provoacă paralizie.

„De asemenea, persoanele care suferă de diabet zaharat şi de sindrom metabolic trebuie să consume miere doar cu recomandarea medicului", atrage atenţia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Iar studiile realizate la Universitatea din Colorado au arătat că fructoza consumată în exces duce la creşterea riscului de hipertensiune arterială şi de boli renale. Mierea conţine aproximativ 45% fructoză şi 30% glucoză.

FOTO Shutterstock