Dulceaţă de smochine

dulceata de smochine jpeg

Originare din Asia Mică, smochinele se numără printre fructele cu cel mai mare conţinut de zahăr, şi anume 16,3 g la 100 g de fructe. De aceea, au fost folosite ca îndulcitor natural cu mult înainte să fie descoperit zahărul rafinat. Aceste fructe dulci au fost aduse în Europa în vremuri de demult. În Roma Antică, arborele de smochin era considerat sfânt. Scriitorul roman Pliniu cel Bătrân afirma că Romulus şi Remus au fost alăptaţi de lupoaică sub un smochin.

Ingrediente 1 kg smochine zahăr după gust 2 lămâi

Mod de preparare

Speli smochinele, le scurgi şi le înţepi cu furculiţa. Le amesteci cu zahărul şi le dai la frigider 1-2 ore. Aşezi dulceaţa pe foc mic, amestecând constant să nu se lipească de margini. După ce a dat în câteva clocote, pui lămâile tăiate cubuleţe şi laşi până se leagă siropul. Torni dulceaţa fierbinte în borcane sterilizate, le închizi ermetic şi le depozitezi în cămară, după ce s-au răcit.