Friptură de vită şi balmoş

balmos jpeg

Poveştile despre Bucovina sunt despre peisaje, despre oameni, despre mănăstiri şi despre mâncare. E atât de multă savoare în Bucovina, încât te poţi duce acolo doar să mănânci, fără să vezi nimic altceva, şi te-ai întoarce fericit! Chef Petronela Ciubotaru, de la Pensiunea El Quatro din Vatra Dornei, a cules mai multe reţete din această zonă şi vă recomandă să le preparaţi pentru cei dragi.

Ingrediente:

800 g antricot de vită

80 ml ulei

300 g ceapă

100 g ardei roşu

100 g morcovi

100 g ciuperci

50 g roşii cherry

100 ml vin alb

1 fir cimbrişor

30 g usturoi

2 g piper

5 g sare

2 g chimen măcinat

2 foi de dafin

2 linguri bulion

Pentru balmoş:

50 g unt

300 g mălai

500 g smântână

5 g sare

250 g brânză de oaie

Mod de preparare:

Sărezi carnea şi o prăjeşti pe toate părţile în uleiul fierbinte, până capătă o crustă. În uleiul rămas căleşti ceapa tăiată mărunt, morcovul ras, apoi stingi cu apă şi adaugi carnea. Condimentezi cu piper, cimbrişor, usturoi tăiat felii, foi de dafin, pui ciupercile, roşiile cherry şi ardeiul roşu.

Laşi să fiarbă, la foc mic, sub capac, până se înmoaie carnea, apoi o scoţi şi o tai felii. În sosul rămas răstorni bulionul şi vinul şi mai fierbi încă 10 minute. Adaugi feliile de carne, potriveşti gustul de sare şi mai dai un clocot.

Pentru balmoş, topeşti untul în ceaun şi când începe să fiabră adaugi smântâna şi sarea. Când clocoteşte, adaugi mălaiul (ca la o mămăligă moale), amesteci continuu, iar când se desprinde de pe ceaun înseamnă că mălaiul e fiert şi pui brânză de oaie. Amesteci şi mai laşi să dea câteva clocote. Serveşti friptura cu sos şi cu balmoş.

FOTO:Arhivă personală