Gălbiori muraţi pentru iarnă

galbiori murati pentru iarna jpeg

Pregăteşte-te de iarnă cu o nouă reţetă, potrivită pentru cămara ta.

Ingrediente

2 kg gălbiori de pădure 3 linguri ulei de măsline 1 linguriţă sare piper proaspăt râşnit boabe de piper negru 6 linguri oţet alb (9 grade) 1 ceapă (opţional) 3 căţei de usturoi (opţional)

Mod de preparare

Cureţi cu atenţie ciupercile de pământ şi frunze uscate, tai partea care a stat în pământ a codiţelor şi le speli sub jet de apă rece până sunt foarte curate. Le laşi la scurs în strecurătoare până se scurge toată apa.Încingi uleiul într-o cratiţă mare şi adâncă, antiaderentă, apoi introduci ciupercile, le pudrezi cu sare şi piper, după gust, adaugi câteva boabe de piper şi le căleşti cu grijă, fără a le amesteca cu lingura, ci doar mişcând cratiţa pentru a nu le rupe, până se înmoaie. Nu trebuie să se prăjească. Dacă optezi pentru ceapă, adaugi o ceapă tăiată felii sau rondele subţiri şi o căleşti împreună cu ciupercile.

Când ciupercile sunt bine pătrunse, le stropeşti cu câte puţin oţet până epuizezi toată cantitatea şi continui să le căleşti până când oţetul este absorbit în totalitate. Gustul lor nu trebuie să fie prea acru. Dacă optezi pentru usturoi, la sfârşit adaugi usturoiul zdrobit şi iei vasul deoparte de pe foc.Aşezi gălbiorii marinaţi în borcane potrivite ca mărime, cu tot cu zeama lor, le sigilezi cu capace înfiletate şi le sterilizezi 30 de minute. Le laşi să se răcească în vasul de sterilizare, apoi le depozitezi într-un loc bine aerisit şi răcoros până vor fi consumate.