Ne plac aceste găluşte cu caise şi sos de vanilie pe care le preparăm de fiecare la debutul verii. Alegem cele mai coapte găluşte, iar sosul...Mmm, sosul face toţi banii. Nu uita de el. E elementul-cheie al acestui desert.

Găluşte cu caise şi sos de vanilie - Ingrediente (10 găluşte)

150 g brânză de vaci bine scursă
2 cartofi făinoşi
50 g făină
50 g unt
2 ouă
1 praf de sare
10-12 caise
6 bucăţi zahăr cubic
200 g pesmet
100 g unt
4 linguri zahăr
1 linguriţă scorţişoară măcinată

Pentru sos
400 ml lapte
3 linguri zahăr
3 gălbenuşuri
1 lingură esenţă de vanilie
1 lingură amidon de porumb

Găluşte cu caise şi sos de vanilie - Mod de preparare

Pentru aluat, pui cartofii întregi la fiert, îi pasezi şi îi amesteci cu brânza, untul, ouăle puse pe rând, sarea şi făina, în ploaie. Frămânţi un aluat omogen, pe care îl laşi să se odihnească 15-20 de minute. Între timp, scoţi sâmburii caiselor fără a le desface complet, iar în locul lor introduci câte o jumătate de cub de zahăr.
Aşezi pe foc o oală cu apă şi puţină sare.

Înfăşori fiecare caisă în aluat şi, când sunt toate gata, le introduci în oală şi le laşi să fiarbă încet 10-15 minute. Le scoţi cu spumiera şi le ţii să se scurgă bine. Rumeneşti în unt pesmetul amestecat cu zahărul şi scorţişoara, apoi prin acesta tăvăleşti găluştele.

Pentru sos, în 200 ml de lapte adaugi gălbenuşurile, zahărul şi amidonul şi amesteci până se omogenizează. Încorporezi esenţa de vanilie şi restul de lapte şi fierbi la foc mic, amestecând continuu cu un tel, până se îngroaşă. Dai deoparte şi laşi la răcit. Serveşti găluştele cu sosul de vanilie.

Găluşte cu căpşuni

Prăjitură cu bezea şi caise

Plăcintă cu gem de caise

Loading...