Gogoşi cu portocale şi miere

Orange honey Donuts jpeg

În Europa Evului Mediu, gogoşile se preparau îndeosebi în bucătăriile mănăstirilor, în perioada dinaintea Postului Paştelui. În jurul anului 1400, reţeta s-a răspândit cu succes şi acestea au devenit populare în ţări precum Anglia, Germania şi Olanda. Mai târziu, întrucât în Germania zahărul era greu de găsit, oamenii au încercat să umple aluatul cu carne sau ciuperci. Pelerinii şi coloniştii olandezi au adus reţeta magică în America, sub numele de „olykoeks“, adică prăjituri gătite cu ulei.

De ce ai nevoie pentru gogoşi cu portocale şi miere

250 g făină ● 40 g zahăr ● 1 praf de sare ● 20 g unt ● 7 g drojdie uscată ● 1 ou ● 125 ml lapte ● miere ● coaja rasă de la 1 portocală ● ulei, pentru prăjit

Cum se prepară gogoşile cu portocale şi miere

Amesteci făina cernută cu zahărul, sarea, drojdia şi coaja rasă de portocale. În mijlocul amestecului faci o gaură şi torni laptele călduţ. Adaugi oul bătut. Frămânţi aluatul 10 minute. Încorporezi untul moale şi mai frămânţi încă 6 minute. Acoperi aluatul cu un prosop şi-l laşi deoparte 15 minute, după care îl frămânţi din nou şi-l mai laşi la odihnit alte 15 minute.

Ulterior, întinzi aluatul cu grosimea de 1 cm şi decupezi forme rotunde. În mijlocul fiecărei forme faci câte un cerc. Prăjeşti gogoşile în ulei încins. După ce s-au răcit, le acoperi cu miere.