Grisine de casă, cu seminţe şi ierburi aromatice

1 shutterstock 1339034888 jpg jpeg

În unele zone din Italia nu există masă de prânz sau de cină fără grisine, care pot înlocui pâinea clasică. Italienii le consumă ca antreuri, împreună cu orice tip de carne sau mezeluri. De exemplu, poţi mânca grisinele înfăşurate în felii de prosciutto, alături de un pahar de vin. Istoricii sugerează că gustarea îşi are originea în regiunea italiană Piemont, unde ducele de la acea vreme se confrunta cu probleme digestive şi avea nevoie de un aliment uşor de digerat.

Ingrediente

300 g făină integrală de grâu

150 ml apă

7 g drojdie uscată

1 linguriţă miere 

3 linguri ulei vegetal

1 linguriţă sare

ierburi aromatice uscate, după preferinţă

seminţe, pentru decor (susan, in, mac etc.)

Preîncălzeşti cuptorul la 200 °C. Amesteci drojdia cu mierea, puţină apă călduţă, şi laşi să se activeze. Într-un vas, cerni făina, pui drojdia, sarea, 2 linguri de ulei, apa călduţă şi frămânţi până obţii un aluat elastic. Îl acoperi cu un prosop şi îl laşi la dospit o oră.

Pe o suprafaţă cu puţină făină, porţionezi aluatul în 4 părţi egale şi le întinzi cu un sucitor în foi de 10x20 cm. Tai aluatul pe lăţime, în fâşii de 2 cm. Cu mâinile, rulezi înainte şi înapoi fiecare fâşie de aluat până obţii grisine nici prea groase, nici prea subţiri.

Transferi grisinele pe o tavă cu hârtie de copt, lăsând spaţiu între ele, presari ierburile aromatice şi seminţele, reduci temperatura la 190 °C şi dai tava la cuptor 10-11 minute până s-au rumenit. Serveşti grisinele cu sosul preferat.

FOTO Shutterstock