Gustările potrivite, un aliat pentru a contracara senzaţia de foame

1 tercideovazcufructe jpg jpeg

În cursul zilei, corpul ne trimite semnale de alarmă atunci când trebuie să fie realimentat. Acest fenomen este o consecinţă a faptului că depozitele de carbohidraţi din ficat şi muşchi, care ajută la menţinerea unui anumit nivel de glucoză din sânge, sunt epuizate în 4-6 ore de la masa anterioară. Mesele principale şi gustările sunt importante pentru refacerea depozitelor de carbohidraţi. Stabilizarea nivelului de glucoză din sânge contribuie la prevenirea apariţiei senzaţiei de foame şi poate chiar ajuta la pierderea în greutate. Problema este că mulţi oameni iau gustări fără să le fie foame, în timp ce se uită la televizor, citesc sau pur şi simplu sunt inactivi. În plus, deşi o gustare nu ar trebui să fie consistentă, acestea constau adesea în chipsuri, bomboane, ciocolată, produse bogate în grăsimi şi calorii „goale”. O gustare sănătoasă servită la momentul potrivit te ajută să nu fii prea flămând la ora mesei principale. Iată ce gustări nutritive, cu conţinut scăzut de calorii şi uşor de preparat poţi lua în cursul zilei, pentru a reduce inteligent pofta de mâncare.

Gustări echilibrate

Dacă eşti obişnuit să iei gustări, trebuie să iei în considerare distribuirea raţiei zilnice de alimente pentru acestea şi mesele principale. Gustările pot fi ca nişte mese mai mici: un mic sandviş, un bol cu supă de legume, brânză şi grisine sau un iaurt cu fructe preparat în casă (cele din comerţ conţin o cantitate mai mare de zahăr). Persoanele care preferă alimentele crocante şi sărate pot lua o gustare din pâine prăjită, lipie sau grisine cu cremă din brânză proaspătă de vaci, eventual cu verdeţuri. Alte exemple de gustări pot fi un bol cu cereale, lapte semidegresat şi fructe proaspete, un terci din fulgi de ovaz şi afine sau o mini-pizza făcută dintr-o felie de pâine acoperită cu sos de roşii proaspăt şi mozzarella sau Gruyère cu conţinut scăzut de grăsimi.

grisine

fulgi de ovaz

Gustarea poate fi folosită pentru a suplimenta aportul zilnic de amidon sau porţiile de fructe şi legume. Un sandviş din pâine integrală cu legume crude rase şi puţină maioneză cu conţinut scăzut de grăsimi sau brânză de vaci cu bucăţi de fructe proaspete şi pâine prăjită sunt o gustare foarte bună, la fel şi un cartof copt cu brânză degresată şi arpagic. O salată rapidă de fructe, o banană cu iaurt degresat şi fructe de pădure pot fi alte alegeri inteligente pentru a acoperi necesarul zilnic de vitamine. Pe vreme caldă, un castron cu supă rece poate fi o gustare revigorantă. Dacă ai o slăbiciune pentru biscuiţi, poţi alege câţiva din făină integrală, îndulciţi cu fructe.

Gustări nepotrivite

În mod evident, toţi ştim că un morcov crud este mai sănătos decât o gogoaşă. Dar unele alimente cumpărate din magazin par sănătoase, deşi nu sunt. Se recomandă să citeşti cu atenţie lista ingredientelor, pentru a vedea dacă produsele pe care le doreşti nu sunt prea bogate în zaharuri şi grăsimi, aşa cum este cazul unor batoane de cereale sau al unor sucuri din fructe ori al unor amestecuri de nuci coapte şi sărate. Fructele uscate sunt mai bune, dar şi acestea conţin destul de mult zahăr. Deserturile cu fructe conţin adesea mult zahăr şi agenţi de îngroşare.

În concluzie, gustările sunt importante pentru a avea o dietă echilibrată, însă este important să alegem produsele potrivite, care conţin substanţe nutritive utile corpului şi nu sunt foarte consistente, pentru a nu ne face să sărim peste mesele principale. 

FOTO Shutterstock