Humus libanez

humus oriental jpeg

Tahini este un preparat specific ţărilor din Oriental Mijlociu, o pastă uleioasă, uşor amăruie, obţinută prin zdrobirea seminţelor neprăjite (pastă alb-gălbuie) sau prăjite (pastă maronie) de susan. Se consumă ca atare, cu bucăţi de lipie, sau ca adaos la diferite piureuri (de exemplu humus).

Ingrediente

250 g boabe de năut fierte 2 căţei de usturoi 2 linguri pastă de susan (tahini) 2 linguri zeamă de lămâie piper sare

Preparare

Strecori boabele de năut de apa în care au fiert, păstrând zeama, apoi le mixezi în blender.Zdrobeşti căţeii de usturoi, îi freci cu puţină sare şi apoi îi încorporezi în piureul de năut. Adaugi treptat zeama de lămâie, alternând cu pasta de susan (tahini).Adaugi puţină zeamă în care au fiert boabele de năut, până se obţine o consistenţă cremoasă, şi condimentezi cu sare şi piper, după gust.