În ce preparate se potrivesc şofranul, nucşoara, scorţişoara şi cuişoarele

4 71895418 xl jpg jpeg

Fără condimente, mâncarea n-ar mai fi o plăcere, ci o simplă necesitate. Pe vremuri, erau aduse în Europa cu mari sacrificii, şi erau mai valoroase ca aurul. Astăzi, sunt la îndemâna oricui şi-s recunoscute pentru proprietăţilor lor de leac.

Susanul, aromat şi crocant

Aromate şi crocante, cu gust specific, asemănător celui de alune, seminţele de susan oferă minerale, antioxidanţi, vitamine, calciu. Pentru combaterea anemiei, consumă de 2 ori pe zi o salată pe care o prepari dintr-un măr, o roşie şi 3 linguriţe de seminţe de susan. Sunt folosite şi în diverse produse de patiserie. Pentru a le spori aroma, prăjeşte-le uşor într-o tigaie, fără ulei, până ce capătă o nuanţă aurie.

Nucşoara, gust inconfundabil

Este un condiment rafinat, care se pretează foarte bine atât în preparatele sărate, cât şi în cele dulci. Nucşoara are o aromă fină şi un gust dulce-iute. Arabii o folosesc pentru a parfuma carnea de miel, italienii pentru a condimenta cârnăciorii mortadella, scoţienii pentru a prepara tradiţionalul drob Haggis, olandezii în piureurile de legume. Românii o folosesc în special la deserturi. Nucşoara are şi proprietăţi de leac. Stimulează circulaţia sângelui, astfel că este ideală în stările gripale, este un eficient stimulent nervos şi are efecte analgezice.

Cuişoarele, note picante

Cuişoarele sunt caracterizate de un parfum intens, aromă caldă şi gust picant. Cel mai adesea sunt folosite întregi, dar şi sub formă de pudră. În bucătărie se folosesc la prepararea prăjiturilor cu fructe, la aromarea vinului fiert şi ceaiului. Se utilizează la marinarea cărnii, mai pot fi servite cu legume proaspete sau murate. Consumate cu regularitate, întăresc sistemul imunitar, ajută digestia, combat durerile de stomac şi previn balonarea.

Scorţişoara, folosită la greu

Scorţişoara are foarte multe întrebuinţări în funcţie de specificul culinar în care se foloseşte. Gustul ei este definit ca fiind dulceag şi cald, uşor amărui. În România scorţişoara se pune în tarte, plăcinte, prăjituri, salate, sufleuri cu mere. Sub formă de baton, se foloseşte în preparatele indiene şi marocane cu carne şi cu orez. Pe lângă faptul că răspândeşte un parfum irezistibil şi conferă preparatelor o savoare aparte, scorţişoara are şi o mulţime de beneficii pentru sănătate. Ajută la scăderea glucozei şi a colesterolului rău LDL.

Şofranul, fin şi preţios

Este considerat unul dintre cele mai delicate şi scumpe condimente. Oamenii îl apreciază pentru gustul fin şi calitatea de a da culoare preparatelor. Şofranul se utilizează la condimentarea supelor de peşte şi a felurilor pe bază de orez. Sosurile şi pâinea au un gust mai plăcut datorită şofranului, dar trebuie folosit cu moderaţie din cauza gustului amărui. Arabii îl folosesc la aromatizarea mâncărurilor preparate din carne de miel, pui sau orez. În Franţa este indispenabil pentru tocăniţa de peşte bouillabaisse, în Italia - pentru risotto, în Spania – pentru mâncarea naţională paella. Condimentul acţionează benefic asupra inimii şi aparatului respirator, fiind un antioxidant natural.