Lime, vedeta sosurilor mexicane

Fresh limes on wooden background jpeg

Ce seamănă cu lămâia, dar nu e lămâie? E aşa-numita lime, mult mai acră ca „surata“ ei, dar la fel de interesantă din punct de vedere al beneficiilor aduse sănătăţii şi savorilor în farfurie.

Mai acidă şi mai verde

Numele îi vine din persană: limu. Deşi mai este numită şi lămâie verde, nu este o varietate de lămâie clasică. Nu trebuie confundată nici cu limeta, numită şi „lămâie dulce“ , a cărei pulpă este chiar mai puţin acidă ca cea a unei portocale.

Lămâia verde se foloseşte în bucătărie la fel ca lămâia. Este un ingredient nelipsit din cocteilurile tropicale – margarita sau caipirinha - şi din sosurile mexicane. Sferturi de lime (se citeşte „laim“) sunt introduse în gâtul sticlelor de bere mexicană. Intră şi în compoziţia ceviche, preparatul din America de Sud pe bază de fructe de mare.

Gust unic în deserturi şi-n salate

Poţi folosi lime în îngheţate, sorbeturi, creme, tarte şi torturi. O vinegretă foarte aromată se obţine cu lime. Stropeşte cu un pic de zeamă de lime peştele gătit sau salata, iar rezultatul va fi fabulos. Dacă vrei să obţii o băutură originală, stoarce câteva picături de lime în paharul cu bere blondă. Sau obţine un sos gustos pentru carnea la grătar: bate smântâna cu un pic de unt, asezonează cu sare, piper şi cu pătrunjel mărunţit şi, mixând continuu, adaugă suc de lămâie verde şi puţină coajă. Obţii mai mult suc dintr-o lămâie verde atunci când o ţii la temperatura camerei. Prin urmare, scoate-o din frigider cu ceva timp înainte de a o consuma. Rulează fructul cu mâna, presând pe suprafaţa mesei.

Gustul acidulat al lime stimulează papilele gustative, ceea ce favorizează digestia. Conţine vitamina C, în cantitate mai mică decât lămâia, precum şi compuşi diverşi care, se crede, pot preveni apariţia cancerului şi a bolilor cardiovasculare.