Lintea, cea mai veche leguminoasă din lume

2 39441427 l jpg jpeg

Prima atestare documentare a seminţelor de linte datează din anul 11.000 î. Ch. şi plasează leguminoasa în Grecia Antică. Chiar şi pe teritoriul nostru se consumă de mii de ani, fiind una dintre ingredientele des întâlnite în bucătăria dacilor. Aceştia o fierbeau alături de alte legume sau cereale, uneori chiar şi de lactate. Ciorba de linte acrită cu zer se găsea des în meniul dacilor. Astăzi este răspândită în întreaga lume, dar este folosită predominat în gastronomia ţărilor asiatice şi arabe.

Modalitatea de gătire diferă de tipul de linte folosit. Boabele verzi de linte au un gust uşor picat şi trebuie fierte mai lent, iar pentru supe este perfectă lintea roşie, pentru că nu necesită un tratament termic îndelungat. Lintea maro are un gust aproape neutru şi fierbe repede, iar lintea neagră este potrivită în reţete cu orez sau în salate. Existenţa atâtor tipuri de linte face ca şi utilizarea ei în bucătărie să fie foarte diversă. Găsim de la supe la prăjituri, de la salate la tocăniţe, de la pâine la sosuri. Practic, din linte se poate găti aproape orice şi este înlocuitorul perfect al proteinei animale pentru vegetarieni.

Negresă cu linte

image

45 '

Dificultate medie

Ingrediente

125 g unt

125 g linte

95 g cacao

200 g zahăr

3 ouă

1 linguriţă zahăr vanilat

125 g făină

1 linguriţă extract de vanilie

4 ml esenţă de rom

Mod de preparare

Fierbi foarte bine lintea cu esenţă de rom şi cu zahărul vanilat. Laşi la scurs, o mixezi în blender până devine piure, apoi o treci prin sită.

Topeşti untul şi îl amesteci cu piureul de linte, pudra de cacao, zahărul şi sarea. Adaugi ouăle, unul câte unil, mixând după fiecare până se omogenizează. La sfârşit, pui extractul de vanilie şi încorporezi făina.

Coci prăjitura, la 175 °C, 22 de minute. O laşi să se răcească şi o decorezi după imaginaţie.

Tocăniţă de linte

image

50 '

2 linguri ulei

250 g cârnaţi, tăiaţi rondele

1 ceapă tocată

2 morcovi tătiaţi cubuleţe

3 căţei de usturoi mărunţiţi

1 linguriţă paprica afumată

1l supă de legume

500 g linte verde

1 foaie de dafin

1 tulpină de ţelină cubuleţe

2 linguri de bulion

pătrunjel tocat

1 lămâie

sare

piper

Speli lintea în câteva ape, apoi o laşi la scurs.

Încingi uleiul într-o tigaie, pui cârnaţii şi îi laşi să se prăjească 5 minute. Îi scoţi pe o farfurie.

În acelaşi ulei căleşti ceapa 3-4 minute, apoi adaugi usturoiul, morcovii, ţelina, paprica şi mai ţii un minut. Torni supa, pui lintea, bulionul, laşi să clocotească, apoi acoperi vasul, dai focul mai mic şi fierbi 30 de minute. La final, pui cârnaţii, verdeţurile, pătrunjelul, zeama şi coaja de lămâie, asezonezi cu sare şi piper, după gust şi mai ţii câteva minute să se combine aromele.

Salată de linte

image

30 '

Dificultate medie

Ingrediente

175 g linte maro

5 g oregano uscat

5 g busuioc uscat

2 g pătrunjel uscat

1 g salvie uscată

1 g pudră de ceapă

2 roşii tăiate mărunt

1 lingură ulei

sare

piper

zeama de la 1 lămâie

500 ml apă

Mod de preparare

Pui la fiert lintea cu restul ingredientelor, mai puţin roşiile, uleiul şi zeama de lămâie. Laşi să fiarbă 20 de minute sau până când lintea s-a înmuiat, apoi o scurgi şi o amesteci cu roşiile. Torni uleiul, zeama de lămâie şi o serveşti.