Pentru această reţetă ai nevoie de câteva frunze de dafin. Dafinul este apreciat din Antichitate, atât pentru gustul lui, cât şi pentru că rămâne veşnic verde. De aceea, simbolizează dintotdeauna nemurirea, triumful vieţii asupra morţii. Este semnul zeului Apollo. Preoteasa oracului din Delfi mesteca frunze de dafin înainte să-şi facă celebrele preziceri. La greci şi la romani, cununa de laur le era oferită eroilor, poeţilor, oratorilor, precum şi învingătorilor la Jocurile Olimpice care se desfăşurau din patru în patru ani în oraşul Olimpia din Grecia.


  • Pregătire:15 min
  • Porții:6
  • Gătire:45min
  • Timp total:1h
  • Categorie:tocane, ghiveci
Ingrediente

500 g linte verde
1 ceapă roşie
1 ceapă albă (medie)
2-3 morcovi
1 legătură pătrunjel
3-4 linguri bulion
1 lingură boia dulce
sare
piper
ulei
foi de dafin
3 rondele de soia fierte

 
Mod de preparare

Speli în mai multe ape lintea şi o laşi 10 minute la înmuiat. Cureţi morcovii şi-i tai rondele. Cureţi, speli şi toci ceapa, apoi o căleşti câteva minute în puţin ulei. Când este gata, adaugi lintea scursă bine, rondelele de morcov, soia fâşii şi apă, cât să le acopere. Pui şi frunze de dafin şi laşi la fiert 20-25 de minute. Adaugi boia, sare şi piper, după gust, şi bulionul diluat în puţină apă caldă. Mai laşi 10-15 minute, apoi presari pătrunjelul tăiat mărunt, şi dai de pe foc.

Loading...
Evaluează rețeta