Mâncarea turcească, o delectare!

Chef Salih jpeg

„Vino în vizită în această ţară pentru istorie şi rămâi pentru mâncare“ este sloganul cu care eşti întâmpinat în Turcia. Arta culinară este o împletire între modern şi tradiţie, marcată de influenţele hitiţilor, grecilor şi romanilor.

Bucătăria Turciei este renumită încă din vremea Imperiului Otoman, cu o perioadă de vârf între 1453-1650. Acesta este momentul în care arta culinară a avut cea mai mare influenţă în lume, în special în estul Europei şi în Orientul Mijlociu, unde se regăsesc foarte multe reţete, precum salatele cu iaurt, peştele în ulei de măsline, legumele umplute şi deserturile cu sirop.

Arome exotice

Pentru a descifra mai mult din tainele acestei bucătării, am stat de vorbă cu chef Salih de la restaurantul Divan, din centrul istoric al Capitalei. Am aflat de la interlocutorul nostru că Turcia are o mulţime de preparate specifice, de exemplu în sud-estul Turciei, oraşele Urfa, Gaziantep şi Adana sunt faimoase pentru meze (gustări) şi chebap, precum şi pentru dulciurile pe bază de aluat: baclavale, cataif etc.

În familiile turce, prânzul începe cu gustări compuse din Acili Ezme – roşii tocate cu ardei, ceapă, pătrunjel şi condimente; Imam Bayildi, adică vânătă umplută cu sote de legume, sau Haydari – cremă groasă de iaurt cu mentă.

Ca fel principal în Anatolia, de exemplu, este celebru Testi Kebabi, făcut din vită sau miel, cu garnitură de legume, mâncare care se prepară într-un vas de lut şi se serveşte flambată.

Deserturile sunt diverse. În Istanbul se mănâncă Güllaç, un preparat dulce de pe vremea otomanilor, care se face din lapte, rodie şi apă de trandafiri. Delicioasa prăjitură era preferata sultanilor, iar reţeta ei are cel puţin 1.000 de ani. Băuturile sunt compuse din ceaiuri sau raki, o băutură alcoolică din anason.

                                                    Miel în «cuib» de hârtie

image

Ingrediente:

350 g carne de miel 100 g cartofi tăiaţi 50 g morcovi 200 ml ulei măsline 100 g brânză veche de oaie suc de lămâie oregano pătrunjel boia dulce usturoi

Mod de preparare:

Faci un baiţ din ulei de măsline, suc proaspăt de lămâie, oregano, usturoi, boia dulce şi ţii în el carnea de miel, între 12 şi 24 de ore. Aşezi legumele şi carnea într-un cuib format dintr-o foaie de copt, presari brânză veche de oaie şi închizi ermetic cuibul. Dai la cuptor pentru 3 ore şi serveşti friptura presărată cu pătrunjel.

                                                          Halva tradiţională

image

1 măr ras

25 ml zeamă de lămâie

1 praf scorţişoară

2 linguri pastă de susan (tahină)

50 g miez seminţe de floarea-soarelui

50 g susan

Pregăteşti compoziţia din seminţele de floareasoarelui, susan şi pastă de susan. Omogenizezi şi o pisezi bine. Adaugi zeamă de lămâie, presari mărul ras şi scorţişoara. Aşezi compoziţia într-un vas şi dai la cuptor până când capătă o crustă roşcat-aurie. Se serveşte aburindă. Aceasta este o reţetă tradiţională otomană, una dintre preferatele sultanilor.

Text: Maria Belu. Foto: Sorin Stana