Melcişori cu scorţişoară

2 shutterstock 714199267 jpg jpeg

Calzi, pufoşi, aromaţi, aceşti melcişori sunt o gustare delicioasă, alături de un ceai sau o cafea.

Ingrediente

  • 1 plic drojdie uscată
  • 250 ml lapte
  • 1 praf de sare
  • 100 g zahăr
  • 50 g unt topit
  • 500 g făină
  • 1 gălbenuş, pentru uns
  • 1 linguriţă scorţişoară pudră
  • 1 linguriţă esenţă vanilie
  • 2 ouă
  • zahăr tos, pentru decor

Pentru umplutură

  • 250 g zahăr brun
  • 6 linguri unt, la temperatura camerei
  • 2 ½ linguriţe scorţişoară pudră

Pentru glazură

  • 100 g zahăr pudră
  • 1-2 linguri zeamă de lămâie

Pentru aluat, pui într-un castron laptele călduţ, o linguriţă de zahăr şi drojdia. Amesteci şi laşi la dospit 10-15 minute. Adaugi restul de zahăr, untul topit şi răcit, ouăle şi esenţa de vanilie. Mixezi, apoi încorporezi făina, sarea şi scorţişoara. Frămânţi aluatul până devine omogen şi nu se mai lipeşte de mâini, iar dacă e cazul, mai adaugi puţină făină. Acoperi castronul cu un prosop şi laşi la dospit cel puţin o oră, până îşi dublează volumul.

Pentru umplutură, combini untul, zahărul brun şi scorţişoara până obţii o pastă.

După ce coca a dospit, o întinzi în forma unui dreptunghi gros de 1 cm. Torni umplutura peste foaie şi o întinzi. Rulezi foaia, o tai felii de 2 cm, pe care le aşezi într-o tavă cu hârtie de copt, cu spaţiu între ele. Laşi melcişorii la dospit, în tavă, 15 minute, îi ungi cu gălbenuş amestecat cu o lingură de lapte. Îi pui în cuptorul preîncălzit şi îi coci la foc mediu 25-30 de minute, apoi îi laşi la răcit.

Pentru glazură, amesteci zahărul pudră cu zeama de lămâie până obţii consistenţa orită, apoi decorezi desertul.

FOTO: Shutterstock