Orez sârbesc

orez sarbesc jpeg

După ce aţi spălat bine orezul, aveţi la dispoziţie numeroase moduri de a-l găti: fiert direct în apă sau scăzut mai întâi în puţin ulei cu ceapă tocată. Iată şi alte câteva idei de reţete: orez sârbesc, paella, orez cantonez, cu legume, orez cu lapte etc. Orezul se păstrează mult timp în amabalajul său, la adăpost de lumină şi umezeală.

Ingrediente

250 g orez 100 g mazăre 2 morcovi 1 dovlecel 100 g bob 1 felie caşcaval ½ linguriţă piper roşu 1 anghinare din conservă (opţional) 2 linguri ulei 1 lingură unt pătrunjel verde pentru decor 2 linguri ulei de măsline 1 lingură oţet sare

Preparare

Fierbi orezul în 750 ml de apă cu două linguri de ulei şi puţină sare, iar într-o altă oală fierbi bobul. Cureţi morcovii şi dovlecelul şi le tai cubuleţe sau după cum doreşti. Sotezi mazărea cu morcovul în unt cu puţină apă până se înmoaie, adaugi la final şi dovlecelul şi mai laşi un minut. După ce a fiert orezul, îl amesteci cu legumele sotate şi cu bobul. Faci un sos din două linguri cu ulei de măsline, o lingură de oţet şi îl adaugi peste orez. Potriveşti gustul de sare, presari caşcavalul ras şi boabele de piper roşu şi amesteci salata. Decorezi cu pătrunjel verde şi anghinarea tăiată bucăţi (opţional).