Pâine cu cartofi

2 shutterstock 1923554165 jpg jpeg

Pâinea cu cartofi este întâlnită în mai multe ţări din lume, cu diverse variante. În Germania se numeşte Kartoffelbrot şi conţine făină de secară, în Irlanda se adaugă mere în compoziţie, iar în SUA se folosesc cartofi dulci. Pâinea cu cartofi este foarte populară şi în România, în special în Ardeal, iar primele reţete datează de la 1800.

Ingrediente

  • 500 g făină albă (650 granulaţie)
  • 1 cartof mare, fiert în coajă
  • 3 linguri mălai fin
  • 350-400 ml apă
  • 10 g sare
  • 2-3 linguri ulei de măsline
  • 15 g drojdie proaspătă

Cureţi cartoful de coajă şi îl pasezi pentru a obţine o pastă fină. Pui făina într-un bol, împreună cu mălaiul cernut şi omogenizezi. Adaugi cartoful pasat, uleiul, sarea, drojdia fărâmiţată între degete şi începi să torni apa, amestecând. Frămânţi până obţii un aluat omogen, nelipicios.

Îl pui într-un vas curat, acoperi cu folie alimentară şi laşi la dospit în frigider, peste noapte (12-14 ore).

Pe masa presărată cu făină, frămânţi din nou aluatul. Îl împarţi în două, formezi două pâini, le crestezi, le pui în tăvi tapetate. Le laşi 20-30 de minute la temperatura camerei, apoi le coci în cuptorul preîncălzit, la foc mediu, până se rumenesc.

FOTO: SHUTTERSTOCK