Pizza turcească cu ou (Pide)

1 shutterstock 1335984008 jpg jpeg

Aceste pide turceşti conţin mai puţine toppinguri decât o pizza obişnuită, dar sunt la fel de gustoase. Nu vei regreta dacă le încerci

Ingrediente

Pentru aluat:

500 g făină (granulaţie 650)

10 g drojdie proaspătă

2 linguri ulei

1 linguriţă zahăr

1 linguriţă sare

250-300 ml apă călduţă

Pentru umplutură:

200 g brânză de vaci

200 g telemea sărată

1 linguriţă boia dulce, opţional

1 linguriţă ierburi aromatice uscate, după preferinţă

8 ouă

pătrunjel verde, pentru decor

Dizolvi drojdia în puţină apă călduţă. Amesteci făina cu sarea, zahărul şi uleiul, torni drojdia dizolvată şi începi să încorporezi apa. Frămânţi până obţii un aluat moale. Dacă e cazul, mai torni puţină apă. Aluatul nu trebuie să ţi se lipească de mâini, ci să fie elastic. Îl pui într-un castron, îl acoperi şi îl laşi la dospit o oră şi jumătate.

Împarţi aluatul în 8 bile egale. Pe masa presărată cu făină, întinzi, cu mâinile, fiecare bucată de aluat, până obţii o formă ovală.

Amesteci brânza de vaci cu telemeaua dată prin răzătoare. Presari pe fiecare foaie 2 linguri din amestecul de brânză, lăsând câte un centimetru de aluat neacoperit, pe margini. Aduci marginile peste umplutură şi strângi bine capetele, astfel încât să obţii forma unei bărcuţe. Le poţi lăsa simple sau, dacă doreşti, poţi presăra brânză, ierburi uscate sau boia dulce.

Pui pidele în 2 tăvi cu hârtie de copt şi le mai laşi la dospit 15 minute. Între timp, preîncălzeşti cuptorul la 250 °C (foc foarte mare).

Înainte de a pune tăvile la cuptor, spargi câte un ou în interiorul fiecărei pizze. Le dai la cuptor, reduci temperatura la 200 °C şi le coci până sunt rumene, iar albuşul e coagulat. Le decorezi cu pătrunjel verde şi le serveşti calde.

FOTO Shutterstock