Plăcintă cu carne şi caşcaval

profimedia placinta carne cascaval jpeg

Crăciunul bate la uşă cu desaga plină de bunătăţi şi de cadouri. Am strâns pentru tine, în aceste pagini, fel şi fel de reţete numai bune pentru masa de sărbătoare. Inspiră-te şi găteşte cu dragoste pentru cei dragi!

Dificultate medie/Preparare: 1 h 30'/2 plăcinte

Ingrediente:

Pentru aluat

450 g făină

130 ml apă

1 linguriţă drojdie uscată

1 linguriţă zahăr

1 linguriţă sare

50 ml ulei

Pentru umplutură

500 g carne tocată

200 g caşcaval

1 ceapă

2 căţei usturoi

1 lingură ulei

1 fir praz tăiat

sare, piper

Pentru uns:

1 ou

1 lingură lapte

Mod de preparare:

Pentru aluat, amesteci făina cernută cu drojdia. Adaugi apa, uleiul, zahărul şi sarea şi frămânţi bine aluatul, apoi îl acoperi cu un prosop şi-l laşi la loc cald până când îşi dublează volumul.

Între timp, pregăteşti umplutura. Ungi cu puţin ulei o tigaie în care pui carnea tocată. Adaugi ceapa tăiată mărunt, usturoiul pisat, sare şi piper, după gust. Laşi amestecul la foc mediu până scade toată zeama.

Rupi o bucată din aluat pe care o dai deoparte. Restul aluatului îl împarţi în două. Întinzi fiecare bucată pe masa de lucru presărată cu făină şi le umpli cu amestecul de carne tocată, adaugi prazul tăiat rondele şi caşcavalul feliat. Rulezi şi aşezi plăcintele într-o tavă tapetată.

Din bucata de aluat rămasă faci un şnur şi-l învârţi în jurul fiecărei plăcinte, le acoperi cu un prosop 30 de minute, apoi le ungi cu oul bătut amestecat cu lapte şi le coci 40-45 de minute, la 180 °C.

FOTO: Profimedia