Plăcintă cu iaurt şi stafide, răsfăţul suprem de weekend

1 shutterstock 1675838017 jpg jpeg

Nu are cum să nu-ţi placă plăcinta cu brânză dulce şi stafide. Dar vei iubi această variantă mult mai fină şi cremoasă, cu umplutură de iaurt grecesc. Răsfăţul suprem de weekend în care stăm acasă.

Ingrediente

  • 250 g foi subţiri de plăcintă 
  • 700 g iaurt grecesc (10 % grăsime)
  • 2 ouă
  • 150 g zahăr
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • coaja rasă de la 1 lămâie sau 1 portocală bio
  • 100 g stafide aurii
  • 100 ml lapte gras
  • 20 ml esenţă rom
  • ulei, pentru uns

Într-o sită, aşezi un prosop curat sau un tifon şi ţii iaurtul la scurs câteva ore sau peste noapte. Stropeşti stafidele cu esenţa de rom şi le laşi la hidratat 1 oră. 

Amesteci crema de iaurt obţinută cu ouăle bătute, zahărul, zahărul vanilat, coaja de lămâie şi stafidele hidratate cu rom. Ungi cu ulei o tavă rotundă, cu pereţii înalţi. Aşezi o foaie de plăcintă, iar marginile le răsfrângi peste pereţii tăvii. O ungi cu ulei şi aşezi încă o foaie, apoi completezi, în acelaşi mod, cu încă două foi. Torni umplutura de iaurt şi aduni spre centrul tăvii marginile foilor de plăcintă. Acoperi complet suprafaţa cu alte 2 foi decupate de dimensiunea tăvii şi unse între ele cu ulei, înţepi plăcinta din loc în loc, cu o furculiţă, apoi torni laptele, în special pe margini. 

Preîncălzeşti cuptorul la 180 de grade C. Când laptele e absorbit de foi, dai tava la cuptor, 35-45 de minute, până se rumeneşte frumos. O scoţi şi o laşi la răcorit înainte să o tai. 

FOTO: Shutterstock