Plăcintă cu ton şi praz

1 shutterstock 1693423168 jpg jpeg

Dacă vrei o seară relaxantă cu prietenii, poţi face din timp această plăcintă săţioasă, care merge foarte bine cu un pahar de vin sau cu o bere. Este la fel de bună şi caldă, şi rece.

Ingrediente

Pentru aluat

  • 300 g făină
  • 150-200 ml apă
  • 15 g drojdie proaspătă
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 linguriţă zahăr
  • 1/2 linguriţă sare

Pentru umplutură

  • 1 fir praz
  • 1 legătură ceapă verde
  • 1 legătură mărar
  • 300 g ton din conservă
  • 2-3 linguri ulei
  • 2 ouă
  • sare, piper, după gust
  • 1 ou pentru uns

Pentru aluat, dizolvi drojdia cu zahărul în puţină apă călduţă, apoi o torni peste făină. Adaugi uleiul de măsline şi sare, torni restul de apă treptat şi începi să frămânţi, până ce aluatul nu se mai lipeşte de mâini. Formezi o bilă, o pui într-un bol uns cu puţin ulei, o acoperi cu un prosop curat şi laşi la dospit o oră.

Pentru umplutură, speli bine prazul, inclusiv frunzele şi îl toci rondele. Îl pui la călit în ulei, cu un praf de sare, iar când s-a înmuiat adaugi ceapa verde tocată, mărarul tocat, tonul bine sucrs şi potriveşti gustul de sare şi piper. Mai ţii pe foc mediu 5 minute, apoi dai deoparte, Când s-a răcit, încorporezi ouăle.

Împarţi aluatul în două şi întinzi pe masa pudrată cu făină două foi rotunde, una puţin mai mare, pe care o pui într-o ravă rotundă, cu hârtie de copt, lăsând aluatul să acopere şi pereţii şi să se răsfrângă spre exterior. Torni umplutura de ton şi o nivelezi, acoperi cu cealaltă foaie de aluat şi îmcepi să pliezi marginile, pentru a sigila plăcinta. 

O ungi cu ou bătut, presari, dacă vrei, seminţe de susan alb şi negru, şi o coci la 180 de grade Celsius, timp de 40-45 de minute.

O laşi să se răcorească înainte să o tai.

FOTO: Shutterstock