Plăcintă de mere cu aluat fraged

placinta de mere cu aluat fraged jpeg

Plăcinta cu mere este întotdeauna bine venită. Dulce-acrişoară, cu arome de scorţişoară şi nucşoară şi cu aluat fraged, această plăcintă este desertul ideal de zi cu zi. Merele sunt foarte răcoritoare şi sănătoase, iar o reţetă simplă de plăcintă se face rapid şi bucură pe toată lumea.

Ingrediente Plăcintă de mere cu aluat fraged:

Pentru aluat fraged:

  • 200 de grame de unt
  • 600 de grame de făină
  • 100 de grame de zahăr pudră
  • 3ouă
  • 1 linguriţă de praf de copt

Pentru umplutură:

  • 2 kg de mere
  • 50 de grame de unt
  • 1 linguriţă de scorţişoară
  • Zahăr tos după gust

Pentru ornat:

  • Zahăr pudră

Mod de preparare Plăcintă de mere cu aluat fraged:

Untul se pune la topit pe baie de aburi şi se lasă la răcit. Făina se cerne, iar peste ea se pune untul şi se omogenizează. Se adaugă apoi zahărul pudră, ouăle şi praful de copt. Se frământă bine până se obţine un aluat moale, nelipicios şi pufos.

Aluatul se face bilă, se pune în folie de aluminiu şi se bagă la rece pentru cel puţin o oră. Apoi, se scoate pe masa presărată cu făină, se împarte în 3 părţi egale şi se întind 3 foi de aluat de dimensiunea tăvii.

Până stă aluatul la rece, se face umplutura. Se rad merele, fără coajă şi sâmburi. Se pun alături de zahăr şi unt într-o cratiţă la călit la foc potrivit. Merele trebuie să se caramelizeze uşor şi să scadă zeama pe care o lasă.

Se ia de pe foc când sunt gata, se amestecă cu scorţişoară şi se lasă la răcit.

Pe o tavă tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu unt şi presărată cu făină se pune prima foaie de aluat. Apoi se pune jumătate din umplutura cu mere şi se nivelează frumos. Se acoperă cu a doua foaie de aluat, se pune restul de umplutură şi se întinde uşor. Se pune şi a treia foaie de aluat, se leagă bine şi se bagă tava la cuptor.

În cuptorul preîncălzit se lasă timp de 40 de minute la 180 de grade. Este gata când este rumenită şi prinde o culoare aurie. Se scoate de la cuptor, se lasă la răcit, se pudrează cu zahăr şi se serveşte. Poftă bună!