Plăcintă maramureşeană creaţă

Plăcintă maramureşeană creaţă jpeg

Bucătăria din Maramureş este un melanj de savuroase preparate strămoşeşti româneşti, săseşti şi ungureşti. Nicăieri nu vei mai găsi o diversitate atât de mare, de la zămuri (supe şi ciorbe), până la tocăniţe, papricaş, balmoş şi găluşte cu prune. Astăzi am să vă prezint tot o reţetă din această zonă: plăcintă maramureşeană creaţă. Iată ce ingrediente sunt necesare, dar şi cum se prepară:

Ingrediente pentru plăcintă maramureşeană creaţă:

- 1 kg de făină, - un cub de drojdie proaspătă – 25 g, - o linguriţă de zahăr , - sare, - o legătură de mărar, - un kilogram de brânză de oaie, - o varză mică, - ulei.

Plăcintă maramureşeană creaţă – metoda de preparare:

Haideţi să ne apucăm de plăcinta maramureşeană creaţă. Nu-i o reţetă care să ne pună probleme. Amestecăm drojdia cu o linguriţă de zahăr şi cu 50 ml apă călduţă. După aceea, luăm un vas încăpător, punem în el făina şi puţină sare, apoi adăugăm  amestecul de drojdie, zahăr şi apa călduţă.

Se adaugă 700 de mililitri de apă călduţă şi se frământă bine. La final, se adaugă şi uleiul şi se mai amestecă puţin, până când aluatul se desprinde de pe vas. Se acoperă apoi cu un prosop şi se lasă într-un loc mai cald, la crescut, cel puţin o oră.

Acum putem să ne ocupăm de compoziţia pentru plăcinta maramureşeană creaţă: brânza se amestecă cu mărarul tocat cât mai fin şi cu varza dată prin răzătoare.

După ce aluatul pentru plăcinta maramureşeană creaţă a crescut, presăraţi făină pe masa de lucru. Luaţi aluat cam cât o portocală de mare, şi îl suciţi cu făcăleţul, întinzându-l într-un strat foarte subţire (să fie mare cât o farfurie întinsă clasică).

Se pune compoziţia în mijloc, apoi se ia o margine şi se aduce în centru, ţinând-o cu cealaltă mână acolo. Se ia apoi marginea de lângă şi se întinde iar până în mijloc, unind-o cu cealaltă. Şi tot aşa până o adunaţi pe toată, încercând să o faceţi rotundă.

Se pune tigaia la încins, şi când e încinsă se unge cu ulei cu ajutorul unui şerveţel. Se pune plăcinta, se lasă cam 3 minute, se unge cu ulei şi pe deasupra, se mai lasă cam un minut, după care o întoarceţi pe cealaltă parte, cu o paletă.

Se mai lasă încă câteva minute, după care o puneţi pe farfurie. Se serveşte cu smântână.

Poftă bună!