Planta considerată aliment minune. Poate stabiliza tensiunea şi are efecte benefice asupra circulaţiei sângelui

04d93052c6d6bf84d76af62858492dd0 jpeg

Românii tind să caute, după o perioadă în care s-au axat pe produsurile străine, ceea ce este crescut în gospodăriile româneşti. Iar hreanul este unul dintre cele mai căutate produse româneşti. Ceea ce nu se ştie e că hreanul e considerat de medici una aliment-minune. Hreanul este o rădăcinoasă, apreciată pentru aroma sa picantă, care este folosită atât ca aliment – în stare proaspătă, cât şi că medicament – sub formă de tinctură şi sirop. Anumite substanţe pe care le conţine hreanul au efecte benefice asupra circulaţiei sângelui în zonele periferice. Astfel, consumul de hrean normalizează tensiunea arterială şi previne riscul formării cheagurilor de sânge. Totodată, substanţele sulfurate din hrean îmbunătăţesc elasticitatea vaselor cerebrale şi coronariene, reducând astfel riscul apariţiei unui infarct sau accident vascular cerebral. Hreanul descongestionează aparatul respirator, fiind astfel recomandat în tratamentul astmului. În crizele de tuse se înghite câte o linguriţă dintr-o compoziţie formată din hrean râs amestecat cu zahăr şi lăsat o jumătate de zi într-un loc călduros. Cura nu trebuie să dureze mai mult de o lună, deoarece în cantităţi mari hreanul este iritant.

Analgezicul natural Hreanul este recomandat şi împotriva răcelii şi gripei. Încă de la primele simptome este bine să consumi hrean în salate, lângă o friptură sau chiar proaspăt, iar senzaţia de nas înfundat va dispărea. Hreanul este un leac foarte bun şi în cazul durerilor de cap, fiind un adevărat analgezic. În acest caz îl