Raţă cu castane la cuptor

ratza jpeg

Crăciunul bate la uşă cu desaga plină de bunătăţi şi de cadouri. Încearcă această reţetă de vită Wellington, pentru o masă cu adevărat specială.

Dificultate medie/Preparare: 3 h/ 1 friptură

Ingrediente:

1 raţă de 2 kg

2 cepe

5 căţei usturoi

2 linguri unt

1 franzelă albă

15 castane coapte

100 ml lapte

1 cană vin alb

100 g miez de nucă zdrobit

2 frunze de dafin

sare

piper

Mod de preparare:

Cureţi raţa de măruntaie (păstrezi ficatul şi pipota) şi de grăsimea în exces, apoi o ştergi pe dinăuntru cu hârtie absorbantă. Ceapa o tai mărunt şi o căleşti într-o lingură de unt, adaugi ficatul şi pipota tăiate mărunt. Condimentezi cu sare şi piper, după gust.

Laşi franzela la înmuiat în lapte, apoi o storci bine şi o amesteci cu castanele curăţate de coajă şi tocate mărunt, 50 g miez de nucă zdrobit şi cu usturoiul pisat. Condimentezi cu sare şi piper.

Umpli raţa cu această compoziţie, o coşi, îi prinzi cu aţă picioarele şi o ungi cu o lingură de unt. Aşezi raţa în tavă, torni vinul amestecat cu puţină apă, frunzele de dafin şi coci la 180 ºC, 30 de minute, apoi la 160 ºC, o oră jumătate. Din când în când, ungi friptura cu sosul din tavă. Cu o jumătate de oră înainte de a fi gata, pui nuca rămasă pe pieptul raţei, ca să se rumenească.