Reţeta zilei de marţi. Saramură de crap (reţetă de pe balta Răzvani)

saramura lufar jpeg

Îmi propusesem să aleg - din amintire sau din vechiul caiet al bunicii - o altă reţetă pentru ziua de azi. Însă întâlnirea - absolut întâmplătoare - cu nea Nicu Vasile, de felul său din Răzvani, sat nu prea-ndepărtat de Lehliu Gară (dar nici de Autostrada Soarelui şi, mai ales, nici de balta Răzvani, cea plină de peşte), avea să mă deturneze în intenţiile mele. Şi asta pentru că bădia, aflându-mă cu ditamai crapul de Dunăre cumpărat din piaţa cea mare a oraşului, m-a-demnat să fac o saramură, aşa cum numai dânsul mai ştie a face. I-am ascultat, dară, reţeta. Şi apoi i-am dat ascultare...

Crapul - să aibă măcar vreo două kile şi-un pic - se curăţă pe dinăuntru, dar nu şi de solzi. Se pune la fript pe grătar, după ce l-ai frecat puţin cu sare. Abia după ce s-a fript îi vei răzui solzii (care nu se vor lăsa prea mult „rugaţi”).

Separat, pui într-o cratiţă mai încăpătoare vreo 5-6 roşii mari, bine coapte, abia aduse din câmp sau de la grădină, să se „pârpălească” în puţintel ulei.

..........................

Citeşte reţeta mai departe pe ANTENA SATELOR

ANTENA SATELOR