Reţete cu peşte pentru Florii: 3 ciorbe delicioase

1 profimedia 0014130793 jpg jpeg

Borş de peşte

  • 1 kg peşte
  • 1 cap crap
  • 1 legătură ceapă verde
  • 1 ţelină
  • 1-2 ardei iuţi
  • 2 morcovi
  • 1 ardei
  • 1 păstârnac
  • 500 g roşii
  • 50 ml ulei
  • 750 ml borş
  • 1 legătură leuştean
  • 3 l apă
  • sare

Cureţi şi speli ceapa, ardeiul, morcovii, ţelina şi albitura. Le toci şi le pui la fiert în apă rece cu sare şi ulei, împreună cu capul de crap.

Cureţi peştele, îl speli şi îl tai bucăţi. Speli roşiile şi le elimini pieliţele după ce le opăreşti în apă clocotită. Le dai prin răzătoarea mare sau le tai bucăţi, apoi le torni în zeama în care fierb celelalte ingrediente. Scoţi capul de crap, adaugi bucăţile de peşte şi le laşi 15 minute, apoi torni borşul fiert separat.

Serveşti cu felii de ceapă verde şi de ardei iute şi cu leuştean tăiat.

Supă de peşte cu găluşte

  • 2 medalioane crap
  • 1 ţelină 
  • 1 păstârnac
  • 2 morcovi
  • sare.piper
  • 1 ceapă

Pentru găluşte

  • 2 ouă
  • 6 linguri griş
  • 1 lingură ulei
  • sare
  • pătrunjel
  • leuştean, pentru decor

Speli şi cureţi legumele, apoi le pui la fiert în apă cu puţină sare. Când sunt aproape gata, adaugi medalioanele de peşte spălate şi scurse în prealabil. Le fierbi 10 minute, după care le scoţi şi le dezosezi.

Separat, pregăteşti găluştele. Baţi ouăle bine şi adaugi grişul în ploaie, apoi uleiul, sare şi pătrunjel tocat, după preferinţă. Când compoziţia e omogenă, o dai la frigider 10 minute. Bagi lingura în supa fierbinte, iei câte puţin din amestec şi formezi găluştele. Introduci bucăţile de peşte înapoi în supă şi mai fierbi încă 10 minute, ca să se combine aromele. Stingi focul, potriveşti de sare şi piper, după care adaugi frunze tocate de leuştean.

 

Supă-cremă de legume cu macrou

  • 1 kg mazăre congelată
  • 2 dovlecei
  • 1 morcov
  • 1 ţelină
  • 3 cartofi
  • câteva frunze de salată
  • sare
  • 1 praz
  • 2 linguri ulei
  • 1 macrou
  • boabe de piper

Fierbi macroul în apă cu sare şi piper, îl scoţi, îl dezosezi şi îl laşi deoparte. l Speli, cureţi şi tai rădăcinoasele şi le pui la fiert într-un litru de apă. Între timp, cureţi primele două foi de la praz, îl speli şi îl tai rondele, apoi îl pui în supă. Adaugi pe rând cartofii, dovleceii curăţaţi şi tăiaţi, aştepţi să se înmoaie şi pui mazărea.

O laşi la fiert 15 minute, apoi scoţi legumele într-un bol şi le pisezi cu blenderul, torni zeamă atât cât vrei să fie supa de groasă. Aşezi iar vasul pe foc, laşi câteva clocote, presari sare şi opreşti focul.

Serveşti supa cu frunze de salată, bucăţele de peşte şi, dacă vrei, cu boabe de mazăre.

3 profimedia 0053034846 jpg jpeg

FOTO: Profimedia

CITEŞTE ŞI

Supă de peşte şi icre