Se spune că amestecurile de legume şi de ierburi au apărut încă din Evul Mediu, după o iarnă grea, când oamenii se săturaseră de carne. Dacă te uiţi şi la ingredientele din aceste reţete, o să înţelegi rapid de ce sunt pe placul tuturor.

  • Pregătire:30 min
  • Porții:4
  • Gătire:30 min
  • Timp total:1 h
  • Categorie:salate, retete light
Ingrediente
● 150 g orez
● 1 zucchini
● 200 g porumb din conservă
● 150 g mazăre din conservă
● 200 g ton la cutie, bine scurs
● 1 lingură zeamă de lămâie
● 1 morcov
● 15 g unt
● sare
● 1 lingură ulei de măsline
● câteva fire de pătrunjel
● 100 g măsline negre
● 1 ardei copt, opţional
● 300 ml apă
● 1 lingură
ulei de măsline
 
Pentru sosul salsa rosa
● 60 g maioneză
● 40 g ketchup dulce
● 30 g smântână
● 20 g muştar
● 15 ml coniac
Mod de preparare
Aşezi pe foc o cratiţă, topeşti untul, apoi adaugi orezul. Îl căleşti 3-4 minute şi torni 300 ml de apă clocotită. Laşi orezul să fiarbă, la foc mic.
 
Tai morcovul rondele, iar zucchini cubuleţe, apoi le căleşti, la foc iute, 5-7 minute. La final, adaugi mazărea şi porumbul, amesteci, ţii câteva minute şi opreşti focul.
 
Amesteci orezul fiert cu tonul şi cu legumele trase la tigaie. Asezonezi cu sare, ulei de măsline şi zeamă de lămâie. Deasupra pui firele de pătrunjel.
 
Pentru sosul salsa rosa, amesteci toate ingredientele până se omogenizează.
 
Aşezi salata de orez într‑un bol şi o serveşti cu sos salsa rosa şi, dacă vrei, cu fâşiuţe de ardei copt şi cu măsline.
 
FOTO: PROFIMEDIA
Loading...