Salată grecească de caracatiţă

1 shutterstock 475141846 jpg jpeg

Există o prejudecată legată de fructele de mare şi de prepararea lor acasă. Dacă vei face această reţetă, vei observa că poţi găti chiar tu cea mai fragedă caracatiţă, care se topeşte-n gură. Aromatizată cu lămâie şi ierburi mediteraneene, această salată e un antreu delicios!

  • 1 kg caracatiţă (sau calamar)
  • 1 ceapă
  • 100 ml vin sec
  • 2 foi dafin
  • 10 boabe piper
  • 50 ml ulei de măsline
  • zeama de la 1 lămâie
  • 2-3 căţei de usturoi
  • ½ legătură pătrunjel
  • 1/2 linguriţă oregano uscat
  • sare
  • piper 

Speli bine caracatiţa şi o porţionezi, păstrând doar tentaculele. Pui pe foc o oală cu apă, în care adaugi vinul, ceapa, foile de dafin şi boabele de piper. Când apa fierbe, pui tentaculele de caracatiţă, un praf de sare şi laşi la fiert, la foc mediu, aproximativ o oră şi jumătate, până ce furculiţa intră cu uşurinţă în carne. Scurgi apa şi laşi la răcit.

Tai tentaculele în bucăţi de aproximativ 2 cm şi le pui într-o casoletă care se închide etanş. Adaugi usturoiul tăiat felii subţiri, oregano, pătrunjelul mărunţit, uleiul, zeama de lămâie, sare şi piper măcinat, după gust. Omogenizezi, apoi închizi caserola şi dai la frigider peste noapte. Serveşti salata rece, decorată cu verdeaţa preferată.

FOTO Shutterstock