Saramură dobrogeană de peşte

BUTOI ELENA CONSTANTA jpeg

O reţetă pe care trebuie să o încerci, saramură dobrogeană de peşte. Reţeta o avem de la doamna Elena Butoi din Constanţa.

De ce ai nevoie pentru saramură dobrogeană de peşte

6 –7 bucăţi de macrou

2-3 roşii coapte

1-2 ardei iuţi

ulei, pentru uns grătarul

1 ardei capia sau gras roşu

2-3 căţei de usturoi

1 foaie de dafin

sare

piper boabe mozaic

cimbru

salvie

500 ml apă

1 cană pastă de tomate

pătrunjel verde, pentru ornat

1 lămâie

Tai peştele pe lung şi îl frigi, mai întâi pe partea cu piele, pe grătarul încins şi uns cu ulei. După ce s-a rumenit îl întorci pe partea fără piele şi îl ţii până se face bine. Îl dai deoparte şi coci roşiile, ardeii, cel gras şi cei iuţi, le descojeşti, le toci mărunt şi le amesteci cu usturoiul zdrobit. Potriveşti gustul de sare şi piper, adaugi salvia, cimbrul, mărunţite, apoi pasta de tomate şi apa. Le aşezi pe foc şi le fierbi 10 minute să se combine aromele şi aşezi peştele fript în sos. Serveşti saramura fierbinte, presărată cu pătrunjel tăiat, cu feliuţe de lămâie, cu mămăliguţă şi cu ardei iute.