Supă de urzici şi leurdă

supa urzici leurda jpeg

Dacă tot e sezonul urzicilor, ar fi bine să profităm şi să le valorificăm în cât mai multe feluri de mâncare.

Ingrediente

1 kg urzici 1 fir praz (partea albă) 2-3 morcovi mici 1 rădăcină pătrunjel 1 rădăcină păstârnac câteva bucheţele conopidă congelată 2 legături leurdă (sau 2 fire usturoi verde) 1 lingură făină 3 linguri ulei sare

Mod de preparare

Alegi cu multă grijă urzicile, îndepărtezi tulpinile mai groase şi le speli în multe ape. Le opăreşti în apă clocotită cu sare 5-6 minute, le strecori şi le tai mărunt. Păstrezi apa în care au fiert. Cureţi legumele şi le fierbi întregi în apă cu sare. Conopida o pui la sfârşit, cât să dea un clocot. Când sunt bine fierte, le scoţi deoparte şi le păstrezi calde.

În zeama rămasă de la legume adaugi urzicile tocate, frecate în prealabil cu ulei şi făină şi subţiezi cu zeama de urzici. Laşi totul să fiarbă, la foc mic, 10 minute. Adaugi leurda tocată, potriveşti gustul de sare şi serveşti supa fierbinte, garnisită cu legumele fierte.